Sparar på saltet av miljöskäl

Just nu förbannar många de isiga trottoarerna, men kommunen vill inte ta till salt i halkbekämpningen. Anledningen är ett politiskt beslut från 2007 för att hålla uppe vattenkvaliteten i kommunen.

En fotgängare utnyttjar de fläckar med barmark som börjar titta fram.Foto: Anders Steiner

En fotgängare utnyttjar de fläckar med barmark som börjar titta fram.Foto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2011-02-05 00:00

Plusgrader och snösmältning på dagen.

Minusgrader och frysta vägbanor på natten.

Det har gjort att gatorna i kommunens tätorter just nu på många sträckor är svåra att forcera för fotgängare och cyklister.

Snön har förvandlats till tjocka isskorpor som plogarna inte rår på.

Kan kommunen i det läget inte ta till andra medel - som salt?
- Vi använder inte salt på gator, cykelbanor och de trottoarer som vi har ansvaret för, säger Magnus Pettersson, på gatukontoret.

Anledningen är ett beslut som kommunfullmäktige tog i december 2007 då man klubbade igenom den så kallade dagvattenpolicyn.

Ett av många inslag för att dagvattnet som rinner ner i kommunens gatubrunnar ska vara så rent som möjligt är ett sparsamt användande av salt. Det betyder att den enda vägsträcka där kommunen använder salt är på infarten och ut till Lucerna.

För resten av gatunätet är det stenflis som gäller.

- Hittills i vinter har vi lagt ut 2 500 ton. I dag har vi ute tre maskiner som lägger ut flis, säger Magnus Pettersson.

Salt - inte bra för vattnet

Vägsalt är ett viktigt vapen mot halkan, men också en miljöbov. Undersökningar visar att på vägsträckor där saltet används så stiger kloridhalterna i grundvattnet.

Saltet i sig är inte giftigt om det skulle läcka till en dricksvattentäkt, däremot kan det till exempel bidra till att frigöra metaller i ledningsnätet.

Källa: SGU

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om