- Mykoplasma är en annorlunda bakterie som gör att många yngre i länet drabbats. Det brukar bli en topp vart femte år när immuniteten sjunkit i befolkningen och det på nytt finns en tillräckligt stor grupp som kan få smittan och föra den vidare, säger länets smittskyddsläkare Claes Söderström.
Trots att förskrivningen av antibiotika i Sverige minskade totalt under 2011, så skedde en tydlig ökning sista kvartalet i alla åldersgrupper.
Bakom ökningen låg framför allt den ökade användningen av just de antibiotika som används vid mykoplasmainfektioner, preparaten doxycyklin och makrolider.
Största ökningen sågs i åldersgrupperna 7-19 år, där förskrivningen av dessa preparat ökade med 52,3 procent sista kvartalet 2011 jämfört med motsvarade period 2010 . Det visar årsstatistik från Smittskyddsinstitutet (SMI).
- Befolkningen i Kalmar län har drabbats av fler mykoplasmainfektioner än vanligt och vi ser en ökande användning av de antibiotika som används mot denna infektion, säger Per-Åke Jarnheimer, infektionsläkare och ordförande i landstingets Strama-grupp, som arbetar med att nå en rationell antibiotikaanvändning och därmed minskad antibiotikaresistens.
Mykoplasmainfektionerna ger vanligen enbart en långdragen hosta, det vill säga lindriga luftvägsinfektioner. Vid svårare infektioner med mykoplasma, såsom lunginflammation, behövs andra antibiotika än det vanliga penicillinet, nämligen makrolider och doxycyklin.
Symtomen varierar mycket med åldern. Små barn kan få en väldigt lindrig förkylning eller kanske inga symtom alls. Med tilltagande ålder blir sjukdomssymtomen ofta starkare, och i åldersgruppen 20-30 år är mykoplasma den allra vanligaste orsaken till lunginflammation.
Det brukar börja med att någon i den närmaste omgivningen haft en envis hosta under några veckor.
Bakterien sprids i luften från människa till människa, med en hög smittsamhet. Ofta förekommer det att större utbrott inträffar i slutna enheter, som till exempel militärförläggningar.