Den nya lagen sätter press på en del kommuner och landsting.
I kommunens missbruksvård och landstingets psykiatri tycker man sig vara väl rustad.
– Vi har jobbat med spelmissbruk sedan tidigare. Den nya lagen gör bara ansvaret mer tydligt, säger Christian Jansson, verksamhetschef på psykiatrin i Västervik.
Han säger också att landstinget och kommunen precis reviderat sitt samverkansavtal. Där finns spelberoende med.
Även Runar Gustavsson på kommunens vuxenenhet Varvet säger att man är väl rustad. Det har funnits kompetens för att ta emot spelberoende sedan flera år tillbaka.
– Vi märkte att det fanns ett önskemål från allmänheten. Det kom människor till oss med ett beroende, och det var inte klart vart de skulle vända sig.
Ett tag hänvisade man till behandlingshem i Linköping och Norrköping, men utbildade senare egen personal. Inför årsskiftet har ytterligare utbildningsinsatser gjort.
– I princip är det samma behandlingsmetoder som vi redan använt som lärs ut som kognitiv beteendeterapi och motiverande samtal, säger Runar Gustavsson.
Christian Jansson på landstinget tycker också att man har den kompetens som krävs. Han framhåller den kompetens som man har inom KBT och motiverande samtal.
Spelmissbruk har blivit allt mer omtalat. Inte minst sedan det dykt upp nya spelformer via nätet. Enligt Runar Gustavsson på Västerviks kommun har det än så länge inte resulterat i någon kraftig uppgång.
– Det tar tid innan den som utvecklat ett beroende söker hjälp. Istället är inställningen först att man ska vinna tillbaka det man förlorat.
Samtidigt säger han att man kan vara orolig för utvecklingen.
– Ser du ett sportevenemang på TV i dag så är det bara spelreklam i pausen.