Stackelberg kritiserar köttfusk

Ädelfilé - visst låter det som något värt att betala några kronor extra för att få lägga på grillen i sommar? Inte alls tycker gårdsägaren Wolter Stackelberg på Stensnäs.

Västervik2009-05-15 10:09
- Scan riskerar att förstöra förtroendet bland svenskarna både för företaget och för företaget genom att använda missledande namn, säger Stackelberg.På sin blogg "I grevens tid" har han under en längre tid ironiserat över hur köttindustrin missbrukat gamla vedertagna begrepp - och då inte minst ordet filé.- För mig är filén fortfarande en bit på insidan av ryggen, men i dag kan man se begreppet kycklingfilé. Det är en bit av bröstet, och för att inte tala om lårfilé.Häromdagen upptäckte han en nyhet inför året - ädelfilé. Hans nyfikenhet väcktes, och det visade sig att det rörde sig om en utskuren bit ur en grisskinka.- Motsvarande del hos nötdjur brukade marknadsföras som saltrulle. Köttbiten ser jättefin ut, men på nötdjur gick den inte att använda till något bättre än att salta och använda som smörgårgåspålägg.Han garderar sig med att han än så länge inte smakat ädelfilén - men tycker ändå att namngivningen är missledande.- De kan gärna få kalla den för grillrulle, men någon filé är det inte.På Stackelbergs blogg har Martin Pardell, produktchef för kött och bacon, gett ett svar. Han citerar nätuppslagsverket Wikipedia där det sägs att en filé är en mycket mör köttbit. Han håller med Stackelberg att filé i de flesta fall utgörs av långa ryggmuskler från det slaktade djuret, men han ger också flera exempel på andra delar av djuret där det numera är vedertaget både i handeln och restaurangvärlden att säga filé.Pardell bekräftar att ädelfilén är den köttmuskel som brukar kallas rulle.- Det är en i dag mycket outnyttjad del av skinkan, och är i princip lika mör som en fläskfilé. Jag har fått inspel från många konsumenter om att ädelfilén både är smakrikare och godare än en vanlig fläskfilé, skriver Pardell i svaret.
Vad är filé?
"Det långsmala, benfria stycke kött som ligger närmast ryggraden på slakdjur och vilt, den möraste och dyraste styckningsdelen", skriver Nationalencyklopedin.Uppslagsverket skriver också att ordet filé används om utbenat bröstkött på fågel, och renskuret kött från fisk, taget från ryggsidan på en rundfisk, och taget från båda sidor på en flatfisk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om