"Stadskärnorna är inga förlorare"

Stadskärnorna behöver inte bli några förlorare i kampen om kunderna. Det var budskapet som Henrik Olsson, centrumledare i Kungsbacka, förde fram till ett 20-tal handlare i Västervik på torsdagsmorgonen.

Henrik Olsson arbetar som centrumledare i Kungsbacka. Han berättade hur han tror att stadskärnorna kan stå som vinnare i kampen om kundernas gunst.Foto: Anders Steiner

Henrik Olsson arbetar som centrumledare i Kungsbacka. Han berättade hur han tror att stadskärnorna kan stå som vinnare i kampen om kundernas gunst.Foto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2012-09-14 00:00

En stad som vuxit med 1 000 invånare om året de senaste decennierna och där invånarna har bland Sveriges högsta snittinkomster. Där måste det väl vara ett smörjobb att vara centrumledare?

Nej, den historia som Henrik Olsson berättar liknar Västerviks väldigt mycket. Kungsbacka innerstad har sina utmaningar. Konkurrens från grannstäderna Göteborg och Varberg. Konkurrens från två stora externa köpcentra.

Innan Henrik kom till Kungsbacka jobbade han som centrumledare för flera olika mindre centra och handelsstråk i Göteborg. Från innerstaden till förorten.

- Man kan tro att skillnaderna är stora, men i grund och botten är frågorna desamma överallt, säger han.

Han lyfter upp dagens Västerviks-Tidningen, där en insändare förkunnar "Hur man effektivt dödar centrumhandeln".

- Det här är typiskt. Det är den bilden som folk får av centrumhandeln; att det är synd om oss. Det värsta vi kan göra är att falla in i den bilden och börja beklaga oss för kunderna.

Olsson konstaterar visserligen att en stor del av handeln under de senaste åren har gått till externa köpcentra och nätet, men att stadskärnorna ändå har värden som ingen kan konkurrera med.

- Vem vill ta ett glas vin och äta tapas ute vid stormarknaderna?

När handeln förändras, tror han att stadskärnorna kan stå starka, om man anpassar sig.

Han tar exempel på handlare som hittat flera ben att stå på: fiskhandlaren som öppnade en liten fiskbar i lokalen, och slog sig på cateringverksamhet. Centrumbutiken blev ett sätt att marknadsföra annan verksamhet.

Sist men inte minst uppmanade han butiksägarna att satsa både på sig själv och personalen. Grunden för en bra butik är duktiga säljare:

- Som butiksägare är det lätt att fastna inne på kontoret, när man egentligen är butikens duktigaste säljare. Försäljningen får istället extrainhyrd personal sköta.

Samtidigt höll han med om att det är svårt att alltid ligga på topp: vara trevlig och intresserad av kundernas behov, och att hitta nya affärsmöjligheter.

Därför är det viktigt att man vågar ta ledigt för att ladda batterierna:

- Alla behöver semester. I synnerhet småföretagare som jobbar häcken av sig, dygnet runt.

Tre viktiga egenskaper

Henrik Olsson anser att en butiks framgång oavsett bransch bygger på tre grundpelare.

Yrkesskicklighet. Man ska vara kunnig och skicklig inom den nisch man jobbar.

Säljtalang. Det kvittar hur mycket man kan om sina varor om man inte förstår vilka behov kunden har.

Ordningssinne. Det ska vara rent och snyggt i butiken, och ordning i räkenskaperna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om