Stark rot får Franssons att brinna

Thailändsk mat har erövrat de flesta svenskars smaklökar. Ägarna till nya thairestaurangen på Storgatan i Västervik vet varför.

Lamduan Fransson testar gasspisen inför fredagens öppnande av nya Thairestaurangen Phad Thai på Storgatan 5. Foto: Henrik Hultqvist

Lamduan Fransson testar gasspisen inför fredagens öppnande av nya Thairestaurangen Phad Thai på Storgatan 5. Foto: Henrik Hultqvist

Foto: Henrik Holmquist

Västervik2009-09-29 17:51
- Det är för att den är så annorlunda med de starka och nyttiga kryddorna, menar Lamduan Fransson. Och det är Galangaroten som är grejen. Det är den som är roten till det goda. Åtminstone om man ska tro familjen Fransson. - Den är nyttig, god och stark på samma gång, menar Anders Fransson. Roten odlas över hela Sydostasien, företrädesvis i Thailand. Rotstammen, som är den del av växten som används, blir ungefär en meter lång. Den innehåller två ämnen med stark smak, galganol och alpinol, som givit galangaroten dess starka och mustiga smak. - Det är inget man ska äta direkt. Det har jag testat och det råder jag ingen till. Om de inte gillar sur träbit. Roten gör sig bäst i grytor och soppor med fisk, skaldjur, kött och grönsaker, förklarar Anders Fransson. Galangarot används som krydda på samma sätt som färsk ingefära. Skalet skrapas av och roten rivs på råkostjärn eller pressas i vitlökspress. Och roten kan även bota din täppta näsa enligt Anders Fransson. - Det finns ingen tablett i världen som kan rensa näsan så bra som den här roten. På fredag öppnar Phad Thai.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om