Starka varumärken på tv blir spel
De började smyga sig in i affärerna för ungefär fem år sedan, de där starka varumärkena som konsumenterna är vana vid att se på tv. Nu står nästan alla på hyllorna. I form av spel.
Foto:
I år är det lite färre sådana spel, kanske har trenden stagnerat lite, tror hon.
- Men samtidigt är det här är en trend som har kommit för att stanna.
Egmont Kärnan arbetar sedan några år tillbaka med tv-bolag som SVT och TV4. Idén med att göra ett specifikt tv-program till ett spel kan såväl komma från tv-bolagen som från speltillverkaren. Kärnans spelnyhet för i år, Idol, kom till då bolaget som äger själva Idol-formatet såg spelet När och fjärran - det spel från den här genren från Kärnan som säljer bäst.
- De kontaktade oss och undrade om vi ville utveckla ett Idol-spel. När det gällde När och fjärran var det vi som hade en bra spelidé som vi tyckte gick att kombinera med programmet. Så då kontaktade vi TV4.
När tv-program blir spel är varumärket det som lockar främst; speltillverkarna vet att det säljer och konsumenterna vet vad de köper.
- När vi gör spel efter ett tv-program måste vi följa den redan givna strukturen. Men sedan kan vi lägga in en knorr eller göra något extra.
Bakom tv-program-blir-spel-konceptet är det nödvändigt att det finns en bra spelidé. Den kan tas fram av Kärnans egna spelutvecklare, eller av externa runt om i landet eller utlandet.
- Konsumenterna vill ha bra produkter, konstaterar Margareta Andersson. Spelen måste vara bra också, annars fungerar det inte. Det går inte att sätta varumärket på ett dåligt spel.
Flera av dessa spel har tillhörande dvd-skiva. Den ska ha en funktion och tillföra något och inte bara visa frågorna som likväl går att läsa på lappar, anser Margareta Andersson.
- Dvd-skivor tror vi kommer mer och mer. Det finns spelare i nästan varje hem nu. Fast samtidigt ska spelen kunna spelas utan skivan.
Tv-programmen är inte de enda varumärken som blir spel. Det kan vara leksaker som Bamse eller Barbie. För speltillverkarna gäller det att följa trenderna - vad är inne och vad är ute?
- Allt går snabbare och snabbare i dag. Varumärken byts ut. Trenden med att tv-program blir spel tror jag kommer hålla i sig. Men det gäller att hitta bra varumärken. För finns inte den kopplingen så är det mycket svårare att sälja ett spel. Oavsett hur bra spelet är.Om testet. Vi har testat ett urval av årets nya familjespel, där den lägsta rekommenderade åldersgränsen har varit högst 12 år. Alla spelen testades av vuxna och barn i lämplig ålder tillsammans. Tänk på att en spelupplevelse är högst subjektiv.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!