Starthjälp till att fixa avloppet

Övergödning är ett stort miljöproblem i kommunens sjöar och vattendrag, liksom i Östersjön. Därför finns projektet Starthjälp, som erbjuder stöd till dem som vill åtgärda sitt avlopp.

Västervik2012-09-08 00:00

Projektet pågår under tre år och är nu inne på sista året. Målgruppen är boende i områden där det inte finns bra avloppslösningar.

Kommunen erbjuder rådgivning till alla som bor i ett tätbebyggt område - fler än tio hus - och som inte har kommunalt vatten och avlopp eller en gemensam anläggning för avlopp.

Om man bor i något av de högst prioriterade områdena - se faktaruta - kan man få en kostnadsfri konsultutredning.

Utredningen ska klarlägga befintliga va-förhållanden, möjliga sätt att lösa avloppsfrågan samt förslag på en lämplig lösning för det aktuella området. Det ska också framgå vad det kan tänkas kosta.

Det finns också pengar avsatta till att bygga en eller två pilotanläggningar i kommunen. Då ställs höga krav på utsläppen och minst 50 procent av näringsämnena i avloppsvattnet ska återföras som gödning.

Anders Fröberg, projektledare, konstaterar att det är en lång process innan man har en färdig anläggning.

- Det är många som har gjort utredningar, men det tar tid när man ska komma överens när det är från tio och upp till 200 fastighetsägare.

Att investera i en gemensam anläggning blir både billigare och snabbare än att vänta på kommunalt va. Så har flera valt att göra. De har byggt anläggningar som pumpar iväg avloppsvattnet till reningsverket på Lucerna i Västervik, samtidigt som de får ut kommunalt dricksvatten.

Det är upp till den enskilda fastighetsägaren att se till så att hon eller han har ett avlopp som uppfyller lagkraven.

Anders Fröberg säger att många är medvetna om problematiken och att det är viktigt att lösa den här frågan. Många hör av sig spontant, redan innan de fått ett föreläggande, och vill åtgärda sitt avlopp.

De mest prioriterade

Följande områden tillhör de högst prioriterade i Västerviks kommun när det gäller att lösa avloppsfrågan. I dessa områden anser miljö- och byggnadskontoret att det behövs gemensamma avloppslösningar:

Prioritet ett: Gränsö, Hallingeberg, Horn, Hummelstad, Hasselö (Sand), Lugnet-Gröndalen, Norrhult, Solbergsudde, Tättö-Gröndalen samt Västra och Östra Eknö.

Prioritet två: Djursnäs, Flatvarp, Idö, Lunden (Gladhammar), Marsö, Norrlandet (norr om kommunalt va), Nävelsö, Ytterby och Äskestock.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om