Kommunens blivande gymnasister har haft sedan december på sig att göra sina val och sista ansökningsdag var den 13 februari.
Nu väntar en antagningsprocess och ett första preliminärt besked beräknas komma i början av april. Den slutliga antagningen avslutas däremot först i sommar, efter att vårterminsbetygen från årskurs nio registrerats. Då kan också en del av de sökande, som i dag inte har behörighet till gymnasiestudier, ha pluggat upp sina betyg så att de blivit behöriga.
Totalt har Västerviks gymnasium 316 platser fördelade på tolv olika program. Av dem är det på alltså el- och energiprogrammet som konkurrensen inför höstens terminsstart är störst. Hela 38 personer har sökt till de 20 platserna, vilket alltså gör att bara drygt hälften av de sökande kan beredas plats där.
Samtidigt fortsätter frisör- och stylistprogrammet, som från och med i höst är ett eget program i stället för att vara en gren av hantverksprogrammet, att vara populärt. 15 personer har sökt till de åtta platserna.
Trea på listan är naturvetenskapsprogrammet, som i år har 42 sökande till 28 platser. Programmet krävde i fjol extra höga meritpoäng då utbildningen minskades med en hel klass – en dimensionering som gjorts för att möta framtida arbetsmarknadsbehov.
Flest platser, 56, finns på vardera ekonomi- samt samhällsvetenskapsprogrammet. Det är också de program som lockat flest sökande. Men till skillnad från ekonomiprogrammet har bara två personer fler än vad det finns platser sökt till samhällsprogrammet.
Charlotte Aspeteg är handläggare för gymnasieantagningen och hon berättar att trenden med att plugga ekonomi håller i sig.
– Det är samma i hela Sverige och inget unikt för Västervik, men väldigt många vill läsa ekonomi, säger hon och berättar att totalt 67 elever gjort sitt förstahandsval till ekonomiprogrammet, som har 56 platser i Västervik.
Minst populär är finsnickeriutbildningen, som i likhet med frisör- och stylistprogrammet i år blivit ett eget program och inte längre ligger under hantverksprogrammet. Det är en utbildning med riksintag, och gymnasiet erbjuder tio platser.
– Men dit har inte en enda sökt i första hand, berättar Charlotte Aspeteg.
Teknikprogrammet är också ett program som lockar relativt få sökande och där ser det för närvarande ut att bli platser över, även om samtliga sökande kommer in.