Steve och Mathias lagar vegetariskt julbord

"Ska du inte ha lite julskinka ändå?" har nog en del vegetarianer fått höra. Just till jul är det där med att vara vegetarian extra svårt. Kanske är det mormor eller farmor som står för julmaten och inte alls vet vad hon ska laga.

Snygg och nyttig grönsallad, tofusallad och katten Honey som vill smaka på Steves vegetariska mat.

Snygg och nyttig grönsallad, tofusallad och katten Honey som vill smaka på Steves vegetariska mat.

Foto:

Västervik2005-12-20 00:25
Steve Johansson och Mathias Sjögren har båda varit vegetarianer i ungefär tio år och tycker inte det finns någon anledning att sakna kött på julbordet.
- Det finns så mycket god vegetarisk mat att välja mellan, och egentligen skulle man kunna ha vad som helst på julbordet, säger Steve Johansson.

- Vill man att den vegetariska maten ska se likadan ut som den traditionella så kan man ordna det. Personligen tycker jag det är roligare att förnya julbordet lite, säger Mathias Sjögren.
På Steves och Mathias julbord finns lite av varje, både sådant som är traditionellt och även en hel del nytt. Det traditionella representeras bland annat av en Janssons frestelse med kapris och rödlök i stället för ansjovis.
- Det är jättegott. Jag har gjort precis som med vanlig Jansson, men potatis, grädde och ströbröd, men vill man göra en vegan-variant så kan man lätt byta ut den vanliga grädden mot sojagrädde, säger Mathias.

De obligatoriska korvarna och köttbullarna, finns även på det vegetariska julbordet, men här i form av sojakorvar och bullar. Lite rödbetssallad går också alltid ner.
- Men om man är vegan skulle man ju kunna göra en rödbetssallad utan grädde och majonnäs och sånt, säger Mathias.
- Man skulle kanske kunna ta lite rödbetor, äpple, lök, olja och vinäger och så lite salt och peppar på. Det låter väl gott?

Något som de båda killarna tycker kunde pigga upp varje julbord är en fräsch sallad.
- Men då ska den vara snyggt upplagd också så att det ser lite roligare ut, säger Steve.
- Vi har använt salladsblad, cocktailtomater, gurka, morot, paprika, och kidneybönor.
En av nymodigheterna deras julbord bjuder på är en tofusallad*. Det är skivor av tofu varvat med citron, rödlök, tomat och basilika.
- Det blir fint och är en bra kombination. När morsan käkar sill då käkar jag tofu, säger Mathias.

- Tofusalladen är väldigt god med olivolja och Kalamataoliver också.
En broccolipaj med vegetarisk färssåsfyllning står också på menyn.
- Grejen med julbord är ju att det ska finnas mycket grejer att välja mellan. Det är ju ingen snabblunch direkt, man ska kunna sitta länge och njuta av maten, tycker Steve.
Men det allra bästa på julbordet tycker han är julmusten.
- Den är det godaste av det goda, säger han.

Ingen av dem har någonsin ångrat att de blev vegetarianer.
- I början var det jobbigt, men nu har det utvecklats så himla mycket. Det finns på menyerna i restaurangerna och det finns vegetariska alternativ i affärerna, säger Steve.
En av anledningarna tror de är att folk har börjat bli mer hälsomedvetna och tänker mer på vad de äter.
- Vegetarisk mat är nyttig mat och det har nog fler kommit på, säger Steve.
Han tycker inte man ska tveka att bli vegetarian för att det verkar jobbigt.
- Jag tyckte det verkade jobbigt att laga mat innan jag blev vegetarian, men nu tycker jag bara det är kul.*tofu är en ostliknande massa gjord på sojabönor. Den är proteinrik och har en neutral smak som gör att den lätt kan smaksättas och användas till olika vegetariska rätter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om