Under flera år reagerade han på stanken från en våtmark utanför Ukna. För att tala ren svenska så luktar marken skit - speciellt kalla dagar, enligt Stackelberg.
Eftersom våtmarken ligger nära reningsverket i Ukna så befarade Stackelberg läckage, och lät skicka två vattenprover från våtmarken till laboratorium.
- Proverna visade på kraftigt förhöjda halter av E.coli-bakterier, berättar han.
E.coli-bakterien kan orsaka flera olika sjukdomar om man får den i sig.
Reningen av avloppsvatten i Ukna bygger på infiltrering. Från reningsverket pumpas vattnet upp på en kulle där vattnet leds genom fyra sandbäddar. Sanden har en förmåga att bryta ner föroreningar i vattnet. Stackelberg befarar att det är avloppsvatten som aldrig kommer fram till kullen som orsakar stanken från våtmarken.
- Det väcker frågan om kommunen ska ha monopol på vattenrening. Nu får man betala 100 000 kronor i anslutning till det kommunala VA-nätet i Ukna, samtidigt som det skulle vara billigare att bygga ett eget minireningsverk. Är det rätt om kommunen släpper ut bakterier i naturen, säger han.
I förra veckan tog kommunen två vattenprover i området för att börja utreda om han har rätt. Utredaren Pia Sjöholm säger att hon inte kan utesluta att han har rätt, men att det inte innebär någon fara för allmänheten.
- Vi dricker normalt inte ytvatten i södra Sverige. Det är först när man kommer upp i fjällvärden som vi vågar dricka orenat vatten från bäckar.
Om det visar sig att även kommunens prover innehåller E.coli så kommer utredningsarbetet att gå vidare. En sak som måste undersökas är vad som är rimliga "bakgrundsvärden". E.coli kan till en viss gräns förekomma naturligt i en våtmark.
Vad tar man normalt för tester för att undersöka läckage från reningsverk?
- Vi tar regelbundet vattenprover i recepienter. I Uknas fall är det Storsjön, säger Pia Sjöholm.
Recepienter är närbelägna vattendrag dit avloppsvattnet söker sig. Enligt Sjöholm har testerna i Storsjön inte visat några avvikande värden.