Stjärnbetyg visar hur säker vägen är
- Målet är både att informera konsumenter om vilka vägar som är farliga och att skapa debatt, säger projektledaren Niklas Thorslund.
1997 startade EuroNCAP, ett tväreuropeiskt samarbete mellan nationella motororganisationer för att säkerhetstesta personbilar. Systemet har fått stort genomslag och drivit på säkerhetsutvecklingen i bilindustrin.
Nu kommer uppföljaren i form av EuroRAP, ett system för att säkerhetstesta Europas vägar och ge vägarna betyg efter samma skala. I Sverige är det Motormännen som driver projektet.
- Grunden till projektet är helt enkelt att 40000 människor dör och cirka 1,7 miljoner skadas i trafiken i EU varje år. Hittills har fokus legat på förarnas beteende och bilarnas säkerhet, men inte förrän vägarna blir säkrare kan det skapas ett säkert trafiksystem, säger Niklas Thorslund.
Vägarna bedöms från två kriterier: Hur statistiskt säkra eller osäkra vägavsnitten är samt hur väl vägen skyddar mot att bli dödad eller svårt skadad när olyckan väl är framme.
- Statistiken är enkel för oss i Sverige. Vi har länge kunnat se exakt hur många som skadas eller omkommer på olika vägsträckor. I en del andra länder har det varit svårt eller till och med omöjligt.
I Sverige åker just nu en specialutrustad bil runt på landets Europa- och riksvägar och inspekterar vägens säkerhet. Varje del av de mest vältrafikerade delarna i det statliga vägnätet detaljgranskas. Hittills har mellan 600 och 700 mil kartlagts i södra och mellersta Sverige.
- Men sedan fortsätter vi med resten av vägnätet. Målet är att alla vägar ska kartläggas och få ett betyg.
Betygskalan går från en till fyra stjärnor. En eller två stjärnor är ett bottenbetyg. Det är en vägsträcka där det är lätt att krocka med mötande trafik, där man kör in i stora trän eller berg om man kör av vägen. Dessutom finns många anslutande vägar utan vare sig stoppljus eller rondeller.
Den fyrstjärniga vägen har däremot någon skyddsbarriär mellan de mötande vägbanorna och skyddszonerna är väl tilltagna. Dessutom finns det ingen korsande trafik och anslutande trafik kan ansluta på ett mycket säkert sätt.
Resultatet av mätningar publiceras fortlöpande på internet på adressen www.eurorap.se. Där har vägsträckorna fått färg efter betyg. Grönt för fyra stjärnor, gult för tre, rött för två och svart för en.
Det blir mycket lätt att se om den väg man tänkt köra är farlig.
- Ska man åka bil mellan Göteborg och Stockholm blir vägvalet lätt när man ser på våra kartor. Att ta E4 och riksväg 40 över Borås och Jönköping är väldigt mycket säkrare än att ta E20 genom Västergötland. Där är i princip hela sträckan röd, säger Niklas Thorslund.
Motormännen har jämfört säkerhetsmätningarna med olycksstatistiken. Man ville se om röda och svarta vägsträckor verkligen är mer olycksdrabbade än de gröna och gula. Det är de.
- Vi har gått igenom ett hundratal dödsolyckor och sambandet mellan vägens säkerhet och antalet svåra olyckor är mycket tydlig.
På Motormännen hoppas man att EuroRAP ska väcka debatt och bli ett påtryckningsmedel för väghållarna att bygga säkrare vägar, precis som EuroNCAP har blivit för bilindustrin.
- Mätningarna blir dessutom ett verktyg som väghållarna kan använda när de ska göra sina prioriteringar. Det framgår väldigt tydligt vilka vägavsnitt som är farligast.
Motormännen har dessutom tagit fram en särskild skylt som visar varje vägavsnitts betyg.
- Vi vet inte om skyltarna kommer att sättas ut. Problemet är att det kan bli väldigt många skyltar eftersom man måste skylta om allt eftersom vägens betyg ändras. Men jag tror att det vore bra information för bilisterna, säger Niklas Thorslund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!