Stor besvikelse hos socialdemokraterna

Den borgerliga alliansen går mot valseger enligt SVT:s vallokalsundersökning. Socialdemokraterna gör sitt sämsta val på många år. Väljarna tycks ha tröttnat på regeringen och alltför mycket fokus har lagts på Göran Persson, är några lokala kommentarer till valresultatet.

Rysarkväll. Än var Dan Nilsson inne i riksdagen, än var han ute.

Rysarkväll. Än var Dan Nilsson inne i riksdagen, än var han ute.

Foto:

Västervik2006-09-18 00:25
Socialdemokraterna tappar 5,6 procent av rösterna jämfört med förra valet, enligt den första prognosen vid 20-tiden på söndagskvällen. Det var ett tungt besked för alla de socialdemokratiska valarbetare som hade samlats till valvaka i rådhuset.
- När man ser siffrorna blir man ju inte så jätteglad, och detta trots att jag tycker vi jobbat hårdare än någonsin, säger en besviken Gunnar Jansson, arbetarekommunens ordförande.

Men analyserna över vad som gått snett får vänta till resultatet är fastslaget, fortsätter han.
- Men jag tror att allt för mycket fokus i valrörelsen har legat på två personer, Reinfeldt och Persson, i stället för på politiken. Då är det svårt att nå ut, och det är synd.
För socialdemokraternas del brukar det lokala valresultatet följa riket.
- Tidigare har vi ju till och med tappat mer lokalt än i riksdagsvalet. Men det är fortfarande för tidigt att säga och det har känts väldigt bra lokalt i valarbetet.

Riksdagsledamoten Krister Örnfjäder var inte heller särskilt munter, trots att han fortfarande sitter säkert i riksdagen.
- Vi borde klara våra nuvarande fyra mandat eftersom vi förra valet till och med var och högg på ett femte. Men det här resultatet känns ju inte uppmuntrande, särskilt inte efter att vi gjort ett bra valarbete i uppförsbacke.
Han förklarar prognosen om valnederlag med att väljarna delvis tycks ha tröttnat på den socialdemokratiska regeringen. Det fanns en nyfikenhet på alternativet.
- Det beror givetvis på många olika saker, men bland vanligt folk tror jag man har resonerat som "nu har de hållit på så länge, nu kan andra få ta över". Man tar inte så allvarligt på alternativet. Men det är inte roligt om vi förlorar röster i länet, oavsett om det beror på en allmän trend eller inte, säger Krister Örnfjäder.

En mycket besviken Tomas Kronståhl tror att alltför mycket fokus legat på en person - statsminister Göran Persson. Valrörelsen har nästan kommit att likna ett presidentval med två kandidater.
- Förlorar vi valet tror jag att det är tack och godnatt för Göran Persson. Vi har så många duktiga statsråd som inte har fått komma fram i valrörelsen. Persson har suttit tolv år vid makten och många vill nog se ett nytt ansikte. En lite ödmjukare ledarstil skulle inte heller vara helt fel.
- Alliansen har även haft en mer samlad och tydligare politik. Vi i vänsterblocket och samarbetspartierna har nog varit lite för otydliga, säger Tomas Kronståhl.

Vid 22-tiden såg dock siffrorna mer positiva ut för vänsterblocket. Men då återstod storstadsrösterna - något som inte brukar gynna socialdemokraterna.
- Det ser bättre och jämnare ut nu, men fortfarande ser det ut som vi förlorar valet. Men vi har också fått positiva signaler att vi gjort ett bra val i länet, konstaterade Gunnar Jansson strax efter klockan 22.
Om prognoserna håller kan Dan Nilsson från Västervik bli riksdagsman.
- Ja, enligt nuvarande prognos blir det så att jag kommer in. Men jag hade ju helst sett en socialdemokratisk regering då. Men att vi fick 45,5 procent av Västerviks riksdagsröster känns otroligt bra, säger Dan Nilsson.
Senare under kvällen såg utsikterna för ett femte mandat små ut. Detta minskar Dan Nilssons chanser att komma in i riksdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om