Stor check till "digital slöjdsal"

Eleverna på Västerviks gymnasium ska rustas bättre för det digitala samhället. Sparbanksstiftelsen ger en hjälp på vägen med en check till vad som kan beskrivas som en digital slöjdsal.

Nöjd mottagare. Sparbanksstiftelsens verkställande tjänsteman Carl-Magnus Mårheden undertecknar checken till gymnasiechefen Jörgen Jonsson.

Nöjd mottagare. Sparbanksstiftelsens verkställande tjänsteman Carl-Magnus Mårheden undertecknar checken till gymnasiechefen Jörgen Jonsson.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2017-09-21 15:26

Makerspace.

Lägg ordet på minnet. Det är ett modebegrepp just nu.

Den som åkt väg 34 förbi Hultsfred ser en stor skylt där den lilla orten förkunnar att man har ett makerspace. I Västervik kan vi ha två makerspace om ett år. Biblioteket tittar på en variant, och på torsdagen berättade gymnasiet och Sparbanksstiftelsen Tjustbygden om sin satsning.

– Det finns inget vedertaget svenskt namn, säger gymnasiechefen Jörgen Jonsson, men förklarar det som "ett digitalt labb/slöjdsal".

I den digitala verksstaden ska eleverna bland annat kunna experimentera med virtual reality och 3D-skrivare.

Sparbanksstiftelsen skjuter till 677 000 kronor till gymnasiets satsning på digitalisering. Merparten av pengarna kommer att gå till makerspace. Stiftelsen finns även med som medfinansiär i gymnasiets övriga digitala satsning. Där ingår bland annat arrangerandet av digitaliseringsdagar. Den exakta utformningen av de dagarna är inte färdiga än. Totalt gör gymnasiet en satsning på 1,2 miljoner kronor på sin digitala agenda. I satsningen ingår både samarbete med lokalt näringsliv, och med det statliga forskningsinstitutet Rise.

– Utan bidraget från Sparbanken hade vi fått prioritera hårdare, säger Jörgen Jonsson.

Carl-Magnus Mårheden säger att den digitala satsningen kändes som ett klockrent projekt att stödja.

– Framförallt makerspace kändes rätt. Det är en satsning som både utvecklar gymnasiet, och utvecklar gymnasieeleverna.

Till höstterminen 2018 ska makerspacemiljön stå klar. Placeringen blir i nuvarande teknikhuset. Målsättningen är att få elever som normalt inte vistas i teknikhuset att dra sig dit. Jörgen Jonsson tror att miljön inte bara kommer att vara en resurs för gymnasiet. Det är inte otänkbart att man kommer att ta emot grupper från andra skolor också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!