Stor förlustaffär för kommunen att sälja mark till Pentronic

Företaget Pentronic föreslås få köpa industritomten på vägen mot Lucerna för 2,5 miljoner – trots att det blir en rejäl förlustaffär för kommunen. Orsaken är ett löfte som företaget fick 2021. 
– Får man ett löfte satt på pränt så ska man hålla det, säger Harald Hjalmarsson (M), kommunalråd. 

Att göra i ordning och sälja vidare tomten Sågen 9 blir en jätteförlust för kommunen. Men politikerna i kommunstyrelserna röstade, med undantag av Vänsterpartiet, för förslaget.

Att göra i ordning och sälja vidare tomten Sågen 9 blir en jätteförlust för kommunen. Men politikerna i kommunstyrelserna röstade, med undantag av Vänsterpartiet, för förslaget.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2025-03-18 11:49

Under måndagen berättade vi att Pentronic med 115 anställda vill flytta hela sin verksamhet till Västervik och bygga en ny, större fabrik på en av tomterna i kvarteret Sågen. Tomten köpte kommunen för drygt tio år sedan av Marström Composite. Nu vill kommunstyrelsen sälja vidare den till Pentronic för samma pris den köptes för – 140 kronor per kvadratmeter.

Marknadsvärdet är dock långt större än så. Enligt en bedömning från i fjol ligger värdet på 550 kronor per kvadratmeter. Dessutom krävs stora investeringar för att tomten ska kunna användas som tänkt. Bland annat behövde marken saneras, något som upptäcktes först för några år sedan. 

För hela kvarteret räknar kommunen med en kostnad på drygt 32 miljoner. Saneringen beräknas kosta 4,4 miljoner. 

Orsaken till att politikerna föreslår att man säljer till inköpspris och inte till marknadsvärdet är ett löfte som kommunen gav Pentronic 2021 om att få köpa tomten för dess inköpspris. Totalt motsvarar det 2,5 miljoner. 

– Alla är väl medvetna om att det betyder att vi har högre kostnader än vad vi säljer marken för, men det fanns en gemensam uppfattning, med undantag av Vänsterpartiet, att ett löfte ska man hålla, säger Harald Hjalmarsson (M), kommunalråd. 

undefined
Harald Hjalmarsson (M) säger att markaffären i sig är en extremt dålig affär för kommunen. Men löften som getts måste hållas, menar han.

Han nämner samtidigt att det pågår en process för att ta reda på vem som bör ställas till svars för att marken behövde saneras, något som kan påverka kalkylen. 

Varför sattes priset så lågt 2021? Det hade ju gått nästan tio år sen man köpte för samma pris. 

– Det kan jag inte svara på och jag vill inte spekulera i det. Det var en annan majoritet då, och andra politiker och tjänstepersoner. 

Var det ett misstag, som du bedömer det? 

– Jag är inte tillräckligt insatt i frågan, så det kan jag inte svara på. Det var väl en bedömning som man gjorde då, att det priset kunde fungera. Men oavsett vilket tycker jag att man ska kunna lita på en kommun, har man lovat något måste man stå fast vid det. 

Harald Hjalmarsson berättar också att man haft många möten med Pentronic. Företaget är i stort behov av större lokaler för att kunna fortsätta växa. 

– Det är klart att vi tycker det är väldigt viktigt att de fortsätter verka i vår kommun. De har varit väldigt tydliga med att de utgår ifrån det löfte som kommunen utställt. Kortsiktigt är själva markaffären en mycket dålig affär för kommunen, extremt dålig, men långsiktigt ser vi att vi har en stor arbetsgivare som väljer att etablera sig i Västervik. 

Finns risken att Pentronic flyttar någon annanstans annars? 

– Jag har ingen aning. Men än en gång, ingår man löften ska de hållas. Oavsett köpare så tycker jag att man har en moralisk skyldighet att göra det. 

Har inte kommunen ett ansvar mot skattebetalarna att inte slösa med skattemedlen? 

– Jo, absolut. Och just av den anledningen väljer vi att göra en direktavskrivning på värdet, som vi tar mot resultatet i kommunen. Det gäller att hantera skattemedlen på ett väldigt sparsamt sätt. Nedskrivning görs för att inte belasta skattekollektivet med en börda framåt i tiden.

Alternativet till en direktavskrivning är att bokföringstekniskt dela upp kostnaden på flera år framåt i tiden. 

undefined
Marcus Fridlund (S) säger att kommunen inte följt sina rutiner. "Man ska inte lova bort mark till ett pris innan den är värderad".

Marcus Fridlund (S), andra vice ordförande i kommunstyrelsen, konstaterar att förlusten blir stor för kommunen, oavsett vilket pris man säljer marken till Pentronic för. Mellanskillnaden för om man valt att sälja till marknadsvärde respektive till inköpspris är sju miljoner. 

– Det är klart att vi hade invändningar och olika resonemang, men någonstans får man väga olika intressen, och då landade vi i det här. Får vi inte på plats den här etableringen, då riskerar vi de här arbetstillfällena, säger Marcus Fridlund. 

Han poängterar dock vikten av att kommunen följer de rutiner som tagits fram för hur man hanterar mark och exploatering. 

– I ett första läge ska man inte lova bort mark till ett pris innan den är värderad. Man behöver veta kostnaderna innan man lovar bort någonting. Det är viktigt att vi håller i våra rutiner, och det har man inte gjort i det här fallet. 

– Med facit i hand blev området väldigt dyrt, vilket syns på behovet av nedskrivning på marken.

Kommunstyrelsen föreslår en ekonomisk nedskrivning med 31,5 miljoner för nästa år, det blir alltså en minuspost i budgeten för 2026. 

undefined
Daniel Gynnerfelt (V) var den enda som röstade emot att sälja marken till inköpspris.

Daniel Gynnerfelt representerar Vänsterpartiet, det enda partiet som röstade emot förslaget. Om behovet är så stort av industritomter i Västervik borde det finnas andra företag som vill köpa tomten Sågen 9 till marknadspris, menar han. 

– Jag tycker att vi ska hjälpa Pentronic, det är viktigt för kommunen, men jag tycker att vi kan utnyttja flygplatsen i stället och erbjuda dem en tomt där. Där har vi hur mycket industrimark som helst. 

Alternativt tycker han att Pentronic borde ha råd att lägga de sju extra miljoner det skulle kosta att köpa tomten till marknadspris. 

Hur ser du på risken att Pentronic väljer att flytta från Västervik om de inte får köpa tomten till inköpspris? 

– Jag vet inte, jag har ju inte varit med på några förhandlingar. Men vår tanke är att erbjuda den bästa vården, skolan och omsorgen, och att detta ska få arbetsgivarna att vilja vara i Västerviks kommun, för att deras personal vill vara här. Där har vi något som vi skulle vilja ha som konkurrensfördel.

Det är kommunfullmäktige som fattar det slutgiltiga beslutet om markaffären. 

Vi har sökt Dan Nilsson, som var kommunalråd 2021 då förslaget till avtal skrevs med Pentronic, men ännu inte nått honom. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!