Stor klyfta mellan forskare och fiskare
- När ska forskarna och fiskarna komma överens så att vi politiker kan få ett vettigt underlag om tillståndet i Östersjön?Den frågan kastade politikern Sverker Thorén ut i början av hearingen "Torsk i olja och alger". Något svar fick han inte. Tvärtom verkar klyftan vara fortsatt stor.
I ny roll. Riksdagsmannen Sverker Thorén fick agera debattledare under diskussionerna på Västerviks Museum. Foto: Anders Liljegren
Foto:
Framförallt mellan miljöorganisationerna och fiskerinäringen var tonen hård.
En fiskare i publiken visade sin misstro för de resultat som forskare kommit fram till. Inte minst om sälbeståndet i länet.
- På en dag kan jag räkna till fler sälar än vad de hävdar finns i hela länet.
Han beskrev också hur provfiske kunde utföras under dagar med sämsta tänkbara förutsättningar, med grovt missvisande uppskattningar av fiskbeståndet som följd.
Lars Kristoferson från Världsnaturfonden uppmanade fiskerinäringen att försöka möta forskarna på halva vägen.
- Det räcker inte med att komma med anekdoter. Gör era egna mätningar, följ med forskarna ut.
Det är andra gången som Sverker Thorén ordnar en hearing om tillståndet i Östersjön. Förra gången var 2002.
Vad har hänt sedan dess?
- Det har gjorts en utredning, som följts av en plan, så har det gjorts en ny utredning och en ny plan, säger Ida Udovic från Greenpeace.
Hon får medhåll i ironin från flera av de övriga deltagarna i panelen. En deltagare tycker dock att han kan berätta om framsteg. Ulf Wickström från LRF tycker att arbetet med att minska övergödningen börjar få resultat.
- Svenska lantbrukare är i dag tillbaka på förra sekelskiftets nivåer när det gäller att lägga gödsel på åkrarna. Vi har sett att tillförseln av kväve i små och mellanstora vattendrag har minskat.
Lars Kristoferson från världsnaturfonden vill se motsvarande arbete på andra sidan Östersjön.
- Vi vet att det är ett ganska litet antal stora utsläppspunkter som står för stor del av övergödningen av Östersjön.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!