- Vi brukar några gånger per år genomföra större, så kallade samverkansövningar mellan en rad myndigheter och enheter i vårt område, säger Jonny Larsson på Sjöfartsverket som är ansvarig för dessa sjöräddningsövningar i Kalmar län samt på Vättern.
Sjöfartsverket är ansvarig myndighet för all sjö- och flygräddning i Sverige. Den operativa ledningen av räddningsinsatser sker från den gemensamma ledningscentralen JRCC (Joint Rescue Co-ordination Centre) i Göteborg.
Utöver Sjöfartsverkets egna resurser som lotsbåt, samt räddningshelikopter 907 från Visby, deltog på onsdagen personal även från bland annat Kustbevakningen och Västerviks räddningstjänst.
Närmare 20-talet personer fick prova på hur det känns att under gång på en bår vinschas upp från räddningstjänstens snabbgående båt, eller från en livflotte i det stormpiskade havet rakt under den hovrande, tvåmotoriga räddningshelikoptern.
Assisterade dem alla med stor energi och bravur gjorde ytbärgaren Karl-William Rundberg, som bokstavligen fick ligga i.
- Sådana här större övningar med många nödställda som ska räddas är mycket nyttiga för oss, säger helikopterpiloterna Kim Gardberg och Lars Jakobsson samt teknikern Assar Eklund.
Kustbevakarna Erik Hedin och Henrik Smitterberg från Västervik, samt kustbevakningsaspiranten Sarah Ivarsson från Oxelösund var tre av de som för allra första gången i sina liv skulle vinschas upp till en helikopter från en med vatten halvfylld livflotte. Var de nervösa?
- Inte det minsta. Det här ska bli mycket spännande och intressant, försäkrade alla tre innan de kastades ut i havet i sina överlevnadsdräkter.