Stor sjöräddningsövning med helikopter från Visby

Det var dramatik på Lucernafjärden på onsdagseftermiddagen, då nära 20-talet nödställda vinschades upp till en räddningshelikopter från det höstkalla havsvattnet. Det handlade dock bara om en övning - om än i större omfattning än normalt.

- Vi genomför sådana här räddningsövningar någon gång per år på olika platser i Kalmar län och på Vättern, säger Jonny Larsson på Sjöfartsverket.

- Vi genomför sådana här räddningsövningar någon gång per år på olika platser i Kalmar län och på Vättern, säger Jonny Larsson på Sjöfartsverket.

Foto: Anders Steiner

Västervik2012-09-26 17:47

- Vi brukar några gånger per år genomföra större, så kallade samverkansövningar mellan en rad myndigheter och enheter i vårt område, säger Jonny Larsson på Sjöfartsverket som är ansvarig för dessa sjöräddningsövningar i Kalmar län samt på Vättern.

Sjöfartsverket är ansvarig myndighet för all sjö- och flygräddning i Sverige. Den operativa ledningen av räddningsinsatser sker från den gemensamma ledningscentralen JRCC (Joint Rescue Co-ordination Centre) i Göteborg.

Utöver Sjöfartsverkets egna resurser som lotsbåt, samt räddningshelikopter 907 från Visby, deltog på onsdagen personal även från bland annat Kustbevakningen och Västerviks räddningstjänst.

Närmare 20-talet personer fick prova på hur det känns att under gång på en bår vinschas upp från räddningstjänstens snabbgående båt, eller från en livflotte i det stormpiskade havet rakt under den hovrande, tvåmotoriga räddningshelikoptern.

Assisterade dem alla med stor energi och bravur gjorde ytbärgaren Karl-William Rundberg, som bokstavligen fick ligga i.

- Sådana här större övningar med många nödställda som ska räddas är mycket nyttiga för oss, säger helikopterpiloterna Kim Gardberg och Lars Jakobsson samt teknikern Assar Eklund.

Kustbevakarna Erik Hedin och Henrik Smitterberg från Västervik, samt kustbevakningsaspiranten Sarah Ivarsson från Oxelösund var tre av de som för allra första gången i sina liv skulle vinschas upp till en helikopter från en med vatten halvfylld livflotte. Var de nervösa?

- Inte det minsta. Det här ska bli mycket spännande och intressant, försäkrade alla tre innan de kastades ut i havet i sina överlevnadsdräkter.

640 kilometers räckvidd

Efterforskning och räddning av människor i sjönöd, Search and Rescue (SAR), samt sjuktransporter från fartyg skall kunna utföras dygnet runt. I alla väder.

Sjöräddningstjänsten ska på svenskt territorialvatten inom 60 minuter i 90 procent av alla fall med flyg eller ytenhet, efter det att besättningen larmats av sjöräddningscentralen, kunna undsätta en nödställd då positionen är känd. På internationellt vatten som ingår i svensk sjöräddningsregion gäller 90 minuter.

Den amerikanskbyggda räddningshelikoptern Sikorsky S 76C är utrustad med två turbinmotorer, ur vilka kortvarigt kan tas ut en effekt på mer än tusen hästkrafter vardera.

Marschfarten ligger på 250 och maxfart är 287 km/tim. Helikopterns räckvidd med 30 minuters reserv är 640 kilometer. Helikoptern är en civil version av militärens Black Hawk.

Den lastar cirka två ton, vilket betyder att den beroende på mängden bränsle kan ta uppemot 10 passagerare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om