– Riddarhusläkarna har funnits i Västervik i 20 år och vi har bjudit in läkare Johan Stark för att vi ska få en bild av hur förutsättingarna för att driva vård ser ut, säger Göran Nilsson (L) ledamot i landstingsfullmäktige, när han öppnar mötet där ett 15-tal personer deltar.
Riddarhusläkarna är en privat allmänläkarmottagning i Västervik som grundades 1994. Idag har de cirka 6800 patienter listade. Personalstyrkan är på 15 personer varav sex är läkare.
– Vi huserar på 260 kvadratmeter vilket gör oss mycket trångbodda.
Riddarhusläkarna, liksom andra aktörer inom primärvården, står inför flera framtida utmaningar. Johan Stark säger att varje år förändras förutsättningarna för att driva vård i Sverige.
– Vi har patientlagen som säger att patienter får lista sig på valfri enhet. Det är bra, men blir det många på en plats kan det påverka arbetsmiljö och patientsäkerhet på ett negativt sätt.
Han nämner även den nya lagen om utskrivning som träder i kraft första januari 2018. Det är en nationell lag där sjukhus och primärvård ska utbyta information. Alla åtgärder som berör en patient ska vara kända både för sjukhuset och för primärvården.
– Det tycker man kanske är självklart, men det görs inte på ett tillfredställande sätt idag.
Göran Nilsson påpekar att det är stor skillnad i utbud av primärvård i länet.
– Skillnaden är störst mellan stad och landsbygd, men håller på att urholkas generellt. Det kan man se till och med i Kalmar stad. Det är främst bemanningen det är problem med. För att utveckla primärvården måste man se över bemanningen med framtiden i sikte, säger han.