Stora förändringar i mjölkproduktionen

Färre kor som mjölkar mer. Färre men större mjölkgårdar. Så har mjölkproduktionen stadigt förändrats genom åren.

Västervik2008-12-12 00:06
Våra konsumtionsvanor har också förändrats - vi dricker hälften så mycket mjölk nu som för 60 år sedan, men vi äter två och en halv gånger så mycket ost.När Yngve Simonsson i Stenbet, Loftahammar började som mjölkbonde var hans besättning lite större än medelbesättningen i landet. År 1985 hade en genomsnittlig mjölkbonde 18 kor. Förra året låg snittet på 51. År 1985 fanns det 645 706 mjölkkor i Sverige. Förra året hade siffran nästan halverats till 365 728. År 1976 fanns det 363 253 kor i kokontrollen. Allra vanligast var en besättning på under 25 kor. Det fanns över 200 000 kor i en storleken av besättning. På gårdar med mellan 25 och 50 kor var det 111 000 kor och i riktigt stora besättningar på den tiden, mellan 75 och 100 kor fanns det 22 000 kor. Större besättningar finns inte med i statistiken, kanske fanns det ingen alls.I dag är det bara 18 000 kor som finns i besättningar med mindr än 25 kor. Flest kor, 86 156 finns i besättningar med mellan 25 och 50 kor. Nu omfattar statistiken även besättningar över 100 kor. Så i storleken 200 till 300 kor finns det i dag 14 400 kor medan det finns 8 650 i de allra största besättningarna med 300 kor och uppåt.På riktigt lång sikt finns bara statistik över kor som ingått i den officiella kokontrollen. År 1899 var det 13 besättningar med tio i snitt som ingick i kontrollen. Då gav en genomsnittsko 2 717 kilo mjölk.Förra året var 5 475 besättningar med sammanlagt 315 259 kor (nästan samltiga mjölkkor i landet) med i kokontrollen. I snitt gav varje ko 9 412 kilo mjölk. Så på drygt 100 år har avkastningen per ko ökat med tre gånger eller nästan sex ton per år. Ttotalt levererade Sveriges mjölkbönder 2,5 miljoner ton mjölk år 1934. Förra året var siffran 2,98 miljoner ton. Rekordåret var 1999 då 3,3 miljoner ton vägdes in. I hela EU vägdes 150 miljoner ton in medan siffran för hela världen, när det gäller komjölk, är 551 miljoner ton. Sedan andra världskriget tog slut har mjölkkonsumtionen, i alla fall som dryck, halverats. År 1939 drack varje svensk 190 liter mjölk per år. Förra året var den siffran 102 liter. Men på samma tid har fördubblat vår aptit på grädde från 3,7 kilo till 7,2 kilo per person och år. Den riktigt stora ökningen svarar osten för. Från 6,8 kilo till 18,4 kilo per person och år. Men smöret har fått ge vika för andra produkter. År 1939 år vi 11,2 kilo smör per person och år medan siffran för 2007 var 1,5. Nästan tio kilo mindre per person och år.Källa: Svensk Mjölk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om