Stora vinster med digital journalhantering

I snart två månader har det varit igång vid psykkliniken i Västervik, det digitala journalhanteringssystemet Cosmic. Och hittills har det gått över förväntan att gå från ett gammeldags system med pappersjournaler, till ett betydligt mer modernt.

Bättre utrymmen. De tidigare pappersjournalerna håller på att skannas in i det nya systemet och det börjar redan bli stora tomrum i det gamla journalarkivet. Kenth Petersson tycker att det nya journalhanteringssystemet har många vinster, inte minst tidsmässiga.

Bättre utrymmen. De tidigare pappersjournalerna håller på att skannas in i det nya systemet och det börjar redan bli stora tomrum i det gamla journalarkivet. Kenth Petersson tycker att det nya journalhanteringssystemet har många vinster, inte minst tidsmässiga.

Foto:

Västervik2006-04-27 00:25
Psykkliniken och BUP i Västervik var bland de verksamheter i länet som var först ut och de har därför fått vara med om att bygga upp systemet från grunden och forma det som de själva vill ha det.
- I början var vi väldigt undrande och det var många frågor om hur det skulle fungera rent praktiskt. Men det har gått över förväntan även om det förstås finns en del barnsjukdomar, säger Morgan Johansson som är sjuksköterska på avdelning 21.

Ing-Marie Nilsson är skötare på samma avdelning och hon berättar att man använder systemet för de flesta delar av mottagningsjobbet, såsom inskrivning och administration, att skriva rapportblad, journalanteckningar, vårdplaner med mera. Man skriver också in resultat från provtagningar och läkemedelsdosering. Sammantaget gör detta att det går snabbare och lättare att hitta information om varje patient. Man slipper lägga tid på att leta journaler i arkivet. Och om man får in en patient som tidigare funnits hos öppenvården är det bara att knappa upp journalen på datorn.

- Förr fick man rent fysiskt åka iväg och hämta journalerna, så det här systemet har jättestora vinster, säger Kenth Petersson som är kliniksamordnare.
Men trots de ökade möjligheterna finns det begränsningar i systemet. Och det är medvetet. Vem som helst har inte behörighet att gå in och läsa vad som helst om en patient. Och alla besök i journalerna loggas elektroniskt för att minska risken att personer som inte har en vårdrelation med patienten går in och tittar i journalen utan att ha anledning till det.
- Det blir betydligt säkrare för patienterna, säger Morgan Johansson.

Lennart Jacobsson som är avdelningschef på avdelning 21 berättar att det nya systemet medfört att det även händer andra positiva saker på avdelningen. Bland annat har man fått anledning att se över arbetsmiljö och rutiner sedan avdelningen fyllts med fler datorer.
- Vi har fått tänka till lokalmässigt så att alla ska kunna jobba i lugn och ro och vi har fått fundera över vilka rutiner vi har och varför vi gör vissa saker, säger Morgan Johansson som också vittnar om hur många som tidigare inte vågat närma sig en dator nu växt och fått ett ökat självförtroende.

Psykkliniken är inte den enda som för digitala journaler, men i dag jobbar man inom landstinget med flera olika system som inte kan kopplas till varandra. Förhoppningen är att hela sjukhuset, primärvården och i förlängningen även kommunerna i länet och nationellt ska ingå i samma system för att man lättare ska få en samlad bild av en patient, något som kan vara bra för att minska risken för felbedömning eller att patienten får mediciner som motverkar varandra. Men bara när det är absolut nödvändigt.

Ing-Marie Nilsson är noga med att betona att det även när fler instanser ingår i systemet, ska finnas samma rigorösa säkerhetsspärrar för att obehörig personal inte ska kunna komma åt all information om patienten.
- Man behöver oftast inte veta allt. Det som händer här och nu är det viktigaste för oss och det handlar också om patientsäkerhet, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om