Stormarnas hus

När Björn Ulveaus köper Restaurang Slottsholmen är det inte första gången byggnaden skapar rubriker i Västervik. Under 2000-talet har det blåst friskt kring byggnaden.

Arkitekttrion Findanis, Kinnmark och Matuccis vinnande skiss från 2005 över hur ett Visans hus skulle kunna se ut.

Arkitekttrion Findanis, Kinnmark och Matuccis vinnande skiss från 2005 över hur ett Visans hus skulle kunna se ut.

Foto: Ahl Matilda

Västervik2010-05-11 00:01
Under de senaste decennierna har den forna restaurangen blivit en allt sorgligare historia. Affärsidén att driva byggnaden som sommarrestaurang visade sig vara ohållbar. Redan i slutet av 90-talet skrev VT om hur klagomålen började dyka upp om att det var skärpigt kring byggnaden, och hur förfallet börjat.Restaurangen bytte ägare i snabb takt.I början av 2000-talet föddes idén att byggnaden med sitt strategiska läge intill slottsruinen skulle kunna bli ett Visans hus. Sommaren 2002 var Västerviks kommun nära att köpa byggnaden för att göra det till ett centrum för visstaden. Kommunfullmäktige extrainkallades till gymnasiets aula för att godkänna köpet, men de snopna politikerna fick på plats veta att affären gått i stöpet i sista stund. 2004 dök en ny chans att köpa huset upp. Den här gången agerade inte kommunen själv. Man bildade en stiftelse tillsammans med visfestivalgeneralen Hansi Schwarz och forne Abba-medlemmen Björn Ulveaus för att göra Holmen till ett Visans hus. För att affären skulle gå snabbt köpte Hansi Schwarz byggnaden, och sålde ett halvår senare vidare till den nybildade föreningen Visan. Målet var klart: Slottsholmen skulle bli den svenska Visans centrum.Då hoppades man på att planerna skulle vara tillräckligt spännande för att dra till sig bidrag från nationella institutioner. Ett Visans hus som bland annat skulle inrymma konsertlokal, bibliotek, restaurang och arkiv skulle byggas. En arkitekttävling hölls som lockade ett 30-tal professionella arkitekter att komma med sina förslag på hur byggnaden skulle gestaltas.Av planerna blev det inte mycket. Det blev svårare än beräknat att locka investerare, och Föreningen Visan som ägde Holmen hade inte resurser att på egen hand bygga huset. Tvärtom blev huset en belastning för föreningen. Under perioder hade föreningen svårt att betala tomträttsavgälder till kommunen, och föreningen fick kritik för att förfallet fortsatte.För en månad sedan fattade Föreningen Visan beslutet att sälja byggnaden.
Holmen - år för år
1913. En sommarrestaurang i trä byggs på Slottsholmen.1950. Byggnaden eldhärjas.1953. En ny restaurang i glas och betong står klar. Arkitekten Gösta Åbergh är även upphovsman till byggnader som Konstfack i Stockholm och Oslos konserthus. Redan från start blir byggnadens utseende omdiskuterat. En förklaring kan vara att arkitektens ursprungsidéer inte förverkligades fullt ut.
Byggnaden är inte vinterisolerad utan tänkt som en ren sommarrestaurang. Det är som en sådan den används under de kommande decennierna.2004. Restaurangepoken tar slut. De sista krögarna, Linda Schmid och Daniel Gynnerfelt säljer till Hans Schwarz. Målet är att byggnaden ska bli ett Visans hus.2004 - 2010. Inkromet rivs ut, byggnaden står tom i väntan på att beslut om husets framtid tas.2008. Kommunen överger de ursprungliga Vishusplanerna. Alternativa användningsområden börjar undersökas. Kan ett nedbantat Visans hus kombineras med bostäder? Skanska visar intresse för byggnaden.2010. Björn Ulveaus köper byggnaden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om