Större ansvar hos allmänheten vid eldningsförbud

Det råder eldningsförbud i hela kommunen så håll koll på grillen. - Ansvaret hos allmänheten att uppehålla säkerheten är betydligt större än vanligt nu, säger brandmästaren Jörgen Svensson.

Engångsgrillar ska man passa sig för i dessa tider, tycker brandmästaren. Foto:Scanpix

Engångsgrillar ska man passa sig för i dessa tider, tycker brandmästaren. Foto:Scanpix

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Västervik2009-07-04 00:07
På grund av torkan har länsstyrelsen utfärdat eldningsförbud, inte bara i Västerviks kommun, utan hela regionen. Detta innebär att man inte får elda i annat än säkra eldstäder och trädgårdsgrillar. Men även i dessa råder ett annat krav på överblick än tidigare. - För det första gäller det att hålla sig till säkra platser och absolut inte göra upp led i den fria naturen, det är strikt förbjudet, säger Jörgen Svensson, räddningschefen i beredskap, eller brandmästare om man så vill. Än så länge har Västervik varit förskonade från större eldsvådor i naturen i år. Tidigare har det hänt flera incidenter och inte helt förvånande har engångsgrillarna varit bovarna i flera händelser. Engångsgrillarna ska helst inte användas alls när det råder eldningsförbud, tycker Jörgen Svensson. - De kan vara förrädiska. Hettan i en engångsgrill blir mycket hög, botten på grillen kan lätt sätta fyr i gräs och mark. Dessutom har folk en tendens att slänga grillen i soparna innan man släckt den tillräckligt. För ett tag sedan inträffade ett par containerbränder där man misstänker att engångsgrillar hade en del med det att göra. Så... hur ska man göra då om man vill grilla? Brandmästarens tips är att hålla sig till eldstäder som inte står i tät vegetation eller trädgårdsgrillar med stadiga ben. Istället trä som brännmaterial kan man använda kol, som inte skapar så mycket gnistor och istället för tändvätska kan man använda elektriska tändanordningar. Detta för att inte få så stora lågor i elden. - Ett annat bra tips är att ha vatten nära till hands, håller man till i trädgården kan man ju lägga trädgårdsslangen intill om olyckan skulle vara framme, säger Jörgen Svensson. Slutligen. Släckningen. Kanske den viktigaste av alla säkerhetsåtgärder. Det största problemet med grillning är att folk inte tänker på att släcka ordentligt, menar Svensson. - Man måste ösa på vatten i flera omgångar, kontrollera eldplatsen flera gånger efter släckningen. Om man orsakar en brand i samband med att man grillat, framförallt om det råder eldningsförbud, finns risk för att man blir åtalad för allmänfarlig vårdslöshet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om