- Vi har räknat med ett minus, men nära nollstrecket. Att det blev så här stort är ett misslyckande, säger kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M).
Vad är det som gjort att det blivit ett så stort minus? Har det dykt upp oväntade kostnader?
- Vi befinner oss i ett tidigt skede. Jag vill vänta med analysen, säger Harald Hjalmarsson.
Han betonar att siffran är preliminär, och avrundad. Så här långt har kommunstyrelsens medlemmar fått en föredragning, och cheferna i kommunens koncernledningsgrupp, men för att komma tillrätta med det ekonomiska läget talar Hjalmarsson om blocköverskridande överenskommelser, och att en liten grupp politiker och tjänstemän måste samlas för att arbeta hårt med frågan.
Det oväntade underskottet kommer förmodligen inte att öka på de sparbeting som ligger på kommunens förvaltningar under 2012. Däremot tvingar det fram nya besparingar under kommande år. Kommunen har tre år på sig att spara ifatt ett ekonomiskt underskott.
- Men nu blir det ännu viktigare att vi verkligen klarar av de besparingar som vi tagit beslut om under 2012, säger Harald Hjalmarsson.
Ett bekymmer enligt honom är den ekonomiska redovisningen. Larmklockorna har inte ringt tidigt nog.
- Jag skyller inte på någon. En del av ansvaret är mitt, men det måste bli bättre. Det vinner inte bara vi politiker på, utan de anställda och medborgarna.
För att lösa problemet kommer hjälp utifrån att kallas in, från det revisionsföretag som kommunen anlitar.
Hjalmarsson beskriver med egna ord situationen i en debattartikel på dagens ledarsida. Till delar ger han oppositionen rätt i några frågor, men han skriver att höjd skatt inte är en självklar lösning, utan att det finns utrymme för kostnadssänkningar. Till VT håller han inte ens skatten som helig ko.
- Allt måste prövas i det här läget. Ska det vara oförändrad skatt måste jag kunna försvara det.
Han tar också upp sina dubbla roller - han är både kommunalråd i Västervik och regionförbundets ordförande. Politiska poster som var och för sig, tidigare mandatperioder varit heltidsuppdrag. Kritikerna har undrat om han kunnat utföra två jobb samtidigt. I debattartikeln skriver han att ordförandeposten i Regionförbundet gett honom både insyn och påverkan, men att frågan ändå måste ställas "om det var rätt val" att ta uppdraget.
Betyder det att det kan bli förändringar i vilka uppdrag du har?
- Jag vill inte säga något förhastat. Däremot måste jag vara självkritisk och fråga mig om jag har haft tillräcklig fokus på kommunens ekonomi.