Stråberg glad att vara tillbaka

- Globaliseringen drabbar människor på kort sikt, men på lång sikt ger den oss välstånd och möjligheter. Hade det inte varit för globaliseringen hade jag varit kvar i Skedshult och satt potatis. Det sade Hans Stråberg, tidigare vd för Electrolux.

Hans Stråberg tror att svensk industri trots allt står sig bra i den globala konkurrensen. "På sikt kan man inte kan konkurrera med att bara vara billigast." Däremot tror han att Sverige och andra europeiska länder står inför en utbildningsutmaning när många ingenjörer går i pension.Foto: Anders Steiner

Hans Stråberg tror att svensk industri trots allt står sig bra i den globala konkurrensen. "På sikt kan man inte kan konkurrera med att bara vara billigast." Däremot tror han att Sverige och andra europeiska länder står inför en utbildningsutmaning när många ingenjörer går i pension.Foto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2011-05-26 00:00

Hans Stråberg är bondsonen från norra Tjust som gjorde resan Västerviks gymnasium, civilingenjörsexamen på Chalmers, platschef på Electrolux fabrik i Västervik och slutligen vd för hela Electroluxkoncernen.

Det hade varit en enkel framgångssaga om han inte redan under första tiden som vd förstod att en stor del av hans jobb skulle bestå i att lägga ner befintliga fabriker, och flytta produktionen till låglöneländer. Ett offren blev fabriken i Västervik där 500 människor förlorade jobbet.

På onsdagen stod han på scenen i Västervik för att förklara, och hylla de krafter, som ledde fram till beslutet:

- Jag vet att människor kom i kläm, och att nedläggningen har betytt en tragedi för människor. Jag är den förste att beklaga det.

Samtidigt säger han att han som vd inte hade något annat val.

- När jag kom till Electroluxfabriken som platschef var det en fabrik på fallrepet. Jag fick börja med att säga upp 100 människor. Under min tid lyckades vi vända utvecklingen och fördubbla produktionen.

Som ny vd för koncernen stod det klart att lågpriskonkurrensen inom konsumentvaror var på väg att bli mycket tuffare.

- Människor är inte längre beredda att betala extra för att en vara är tillverkad på en speciell plats. Nio av tolv dammsugarfabriker i koncernen fick flyttas. I dag är vår dammsugartillverkning en lönsam affär. Hade vi inte gjort något hade den inte funnits kvar.

- Västerviksfabriken räddades faktiskt några gånger under åren. Vi hade kanske kunnat skjuta på beslutet ytterligare något år, men det hade inte gjort saken bättre.

Han försvarar att lägga tillverkningen i länder där timlönen bara är några tior jämfört med 100 - 150 kronor i Sverige.

- För dem är det en standardökning jämfört med de jordbruksarbeten de haft tidigare. Tittar man bakåt så är det faktiskt inte så väldigt länge sedan som vi i Sverige gjorde samma resa.

Han hävdar också att globaliseringen gjort Västervik till en vinnare.

- Det som tvingade oss att lägga ner i Västervik var konkurrensen från Kina. För många företag i Västervik kommer tvärtom många viktiga kunder från Kina.

För konsumenterna menar Stråberg att globaliseringen inneburit billigare varor, och ett höjt välstånd.

Stråberg gör också en historisk återblick. Han nämner företag som stenhuggerierna och Tändsticksfabriken.

- Västervik har varit med om stora företagsnedläggningar förr, men fortsatt att utvecklas.

Han erkänner dock att nedläggningsbeslutet av Västervik var karriärens tuffaste.

Vad känner du när du kommer tillbaka till Västervik?
- Jag är glad. Det har varit en enorm utveckling i Västervik de senaste åren. Längre tillbaka fanns det en jante-lag och en bruksanda som inte finns kvar längre.

Inför mötet hade han tittat på statistik, och pekar på att villapriserna i Västervik ökat mer än riksgenomsnittet sedan fabriksnedläggningen. Det tycker han visar att Västervik lyckats resa sig efter krisen.

Bondsonen blev börs-vd

Namn: Hans Stråberg

Född: 1953, växte upp i trakten av Edsbruk.

Karriär: Civilingenjör på Chalmers. 1983 kom han till Electrolux. Under åren 1992 - 1995 chef för dammsugarfabriken i Västervik. Jobbade sedan för Electrolux i USA. 1998 blev han vice vd, och 2002 vd för Electrolux.

Gör i dag: Styrelseuppdrag i bland annat Investor och Stora Enso. Har ägarintressen i några små och medelstora företag som han vill hjälpa till att utveckla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om