Det berättar Emma Dolk som är barnförhörsledare i Västervik, Vimmerby och Oskarshamn.
– Den nya lagen ger barn ett ökat rättsskydd, eftersom de ses som brottsoffer. Barnet blir målsägande och ges möjlighet att få upprättelse och skadestånd, säger hon.
För egen del har hon arbetat med barnförhör i fyra års tid. Ett arbete som kräver genomgången specialistutbildning internt inom polisen.
Många har säkert i minnet Kevinfallet (1998) och de inspelade förhören med två bröder, fem och sju år gamla, som fick genomlida timslånga förhör, med frågor av ledande och påverkande karaktär.
– Ja, det är ett praktexempel på hur det inte får gå till, säger Emma Dolk och utvecklar:
– Man ska inte ställa några ja- eller nej-frågor, ledande frågor eller överhuvudtaget frågor som har suggestiv prägel, säger hon.
– Man ska ju försöka att påverka barnet så lite som möjligt.
Hon berättar att förhören spelas in och kan användas som bevisvärdering i domstol.
Hennes erfarenhet är att barnen för det mesta – om man ska generalisera – öppnar sig ganska fort, är orädda och vill berätta om vad de upplevt.
– Men ibland har de inte ens för sig själva satt ord på vad de varit med om, och då kan det vara svårt att få dem att prata och berätta.
Det kan också vara ungdomar som varit i liknande situationer tidigare, som kanske varit i kontakt med olika myndigheter utan att det lett till någon positiv förändring för dem och deras familj och kanske har de därmed tappat tron på att vuxenvärlden kan hjälpa.
– Då är det som svårast tycker jag, säger Emma Dolk.
Om Barnfridslagen:
Det är straffbart att utsätta ett barn för att se eller höra vissa brottsliga gärningar, såsom vålds-, frids- och sexualbrott, i en nära relation.
Den person som står för exempelvis våldet i en nära relation riskerar att misstänkas även för barnfridsbrott om barnet på något sätt bevittnat våldet.
Man räknas som barn upp till 18 års ålder
Straffet blir fängelse i upp till två år. Vid grovt brott fängelse i lägst nio månader och högst fyra år. Särskild straffskala gäller för ringa brott.
Den särskilda rätt till brottsskadeersättning som funnits för barn som bevittnat brott har ersatts med samma rätt till skadestånd som alla barn har vilka utsätts för brott.
Källa: Polisen