Vid senaste sammanträdet i kommunstyrelsen presenterades en rad åtgärder för att spara pengar. Om allt ger effekt blir det nästan 60 miljoner kronor. Men vad det mera konkret innebär på nämndnivå får vi veta först vid nästa sammanträde i kommunstyrelsen, den 4 april.
Till dess ska tjänstemännen också redovisa tre alternativa resultatnivåer: nollresultat, plus 15 miljoner och plus 30 miljoner. Först då visar det sig om politikerna är beredda att ställa sig bakom samtliga åtgärder.
Ett problem för kommunen har varit att de så kallade tvärsektoriella uppdragen - som berör flera förvaltningar och bolag samtidigt - inte har gett resultat så snabbt som förväntat.
Som ett exempel kan nämnas städverksamheten. När kommunen bestämde sig för att överlåta städverksamheten till ett privat företag valde 24 anställda att stanna kvar hos kommunen.
En del av dem som stannade har fått andra jobb eller börjat plugga. Övriga är uppsagda. Men en hel del av dem har lång uppsägningstid, och kostnaderna fortsätter därför att rulla på, som längst till augusti i år.
En faktor som har tärt på kommunens resurser är snön och kylan. Snöröjningen kostade förra året 25 miljoner kronor för kommunen, att jämföra med budgeterade 5,5 miljoner.
Kommundirektör Helena Sjöholm räknar med att kommunen i år överskrider sin "snöbudget" med 3,5 miljoner kronor - om det blir en normal höst.
Totalt i kommunen räknar hon med att den gångna vintern har gett ökade kostnader på uppemot 40 miljoner kronor, jämfört med ett normalår. Men då är det inte bara snön som har påverkat beloppen, utan även kylan.
Enligt Eva Ahlström har Tjustfastigheter haft ökade kostnader på 3,9 miljoner kronor för att röja snö på tak och mark och halkbekämpa.
Läs mer i onsdagens VT