Listan vi får är inte komplett. Antalet projekt sedan 2011 uppgår till över 100. De projekt som räknas upp i den sammanställningen finns inom flera olika områden. Här kommer ett axplock:
* Flera projekt med anknytning till vattenvård, som åtgärder för fiskvandring, odling av fodermusslor och strandstädarprojektet.
* Projekt för att göra naturmiljöer mer tillgängliga: De mötesplatser som anlagts på Gränsö, naturstigarna, våtmarken och fågeltornet i Hermanstorp och utredning om naturreservat vid Tändstickberget och Kulbacken.
* Vattenfördröjande insatser i landskapet.
* Utredningsarbete i samband med den tillfälliga vattendomen för sjön Yxern.
Hållbarhetsstrategens roll i projekten har varierat, men det har kunnat handla om att skriva ansökningar, ha en samordnande roll och vara drivande i genomförandet.
Daniel Niklasson, chef för samhällsbyggnadsenheten, tar de vattenfördröjande projekten som exempel.
– Där har lantbrukare stått för en egen arbetsinsats. Vi har bidragit med samordning och kunskap.
Att ha en tjänst inriktad mot hållbarhetsfrågor menar han har hållit ner kommunens behov av konsulter.
– De statliga anslagen söks i konkurrens med andra. Det gäller att hitta bra projekt och förpacka dem rätt. Beviljas vi pengar krävs det också att någon följer upp dem och gör en återrapportering.
Daniel Niklasson säger att tjänsten som strateg inrättades efter att politiken i Västervik ställt upp målet att Västervik skulle ligga i framkant i hållbarhetsfrågor 2011.