"Stressen är värst"

Hemsjukvården har blivit tyngre, men hjälpmedlen har också blivit bättre. Det största problemet för de anställda i hemtjänsten i dag är stressen. Det säger Birgitta Johansson, huvudskyddsombud på Kommunal.

Västervik2012-02-11 00:00

Jämfört med när Carina Näsström jobbade i hemtjänsten på 90-talet så har vårdtyngden blivit änne större, säger Birgitta Johansson.

- Det är ett resultat av kvarboendeprincipen. Gamla bor kvar hemma i princip livet ut.

Men hon säger att kunskapen och hjälpmedlen har blivit bättre. Enligt arbetsmiljölagen ska en riskbedömning göras hos varje hemtjänsttagare. Det betyder att man går igenom arbetsmiljön hemma hos gamlingen, och gör en bedömning av vilka hjälpmedel som behövs.

Hon säger att det kan finnas brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

- Till en del är det brister i ledarskapet, men de anställda har också ett ansvar att påtala om de upptäcker risker på en arbetsplats.

Enligt lagen är den gamles hem att jämställa med en arbetsplats. Det kan leda fram till konflikter, om det är stora förändringar som behöver göras för att arbetsmiljön ska bli bra.

Socialtjänstlagen, som ger den gamle rätt till omsorg, kan komma på tvärs med arbetsmiljölagen, som kan innebära att ett hem stängs av som arbetsplats för hemtjänsten.

- Det har hänt att kommunen fått säga att om man inte kan göra förändringarna så är alternativet att få omsorg på en institution istället, säger Birgitta Johansson.

Däremot finns det andra arbetsmiljöproblem inom hemtjänsten.

- I dag är den psykosociala arbetsmiljön med stressen värst. De senaste årens sparbeting har slitit på folk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om