Strikta regler för barns arbete
Barn som är under 13 år får inte arbeta, enligt Arbetsmiljölagen. Men samtidigt finns det flera undantag. Ett av dem rör försäljning av jultidningar, med tillägget att den som är under 13 år inte ska ha hand om några större summor pengar.
Vidare är enklare försäljning, till exempel av jultidningar, tillåtet under förutsättning att barnet inte tar hand om några större summor pengar.
Den som går i grundskolan och är mellan 13 och 15 år får dock ha ett lätt och ofarligt arbete som till exempel att plocka upp eller märka varor i en affär eller utföra enklare trådgårdsarbete. Däremot får tonåringen inte göra några tunga lyft eller arbeta i en kassa.
Tonåringens föräldrar, eller vårdnadshavare, ska alltid ge sitt tillstånd till arbetet, samtidigt som det måste finnas en handledare på arbetsplatsen som ger utbildning och instruktioner.
Den som är mellan 16 och 17 år får ha ett normalt och ofarligt arbete som inte omfattar några risker.
Även när det gäller prao, APU och yrkespraktik får eleverna bara utföra lätt och riskfritt arbete. Om eleverna går på ett gymnasieprogram som har arbetsplatsförlagd utbildning kan riskfyllda arbetsuppgifter få förekomma om uppgiften ingår i yrkesutbildningen och finns med i kursplanen.
Ungdomar under 18 år får dock aldrig utföra arbeten som kräver särskilda tillstånd från Arbetsmiljöverket. Samma sak gäller arbete med risk för eller misstanke om blodsmitta eller arbete i lokal där hälsofarliga mikroorganismer används.
Det är tillåtet att arbeta under terminstid på kvällar och helger så länge det inte påverkar skolarbetet. Den som går i grundskolan och är mellan 13 och 15 år får jobba högst två timmar per dag under en skoldag och högst sju timmar per dag under en skolfri dag. De får jobba högst 12 timmar per vecka. Enligt Arbetsmiljöverket ska arbetstiden ligga mellan klockan sex på morgonen och åtta på kvällen. Tonåringen ska ha minst 14 timmars sammanhängande nattvila mellan arbetspassen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!