Strömming på spanskt vis när Tina lagade mat på Grönö

Detaljplanering är inget för Tina Nordström när hon gör TV. Det måste finnas plats för improvisation, inspiration och oväntade händelser.

Tina Nordström tycker om att laga mat utomhus. TV-inspelningarna blir mer spontana då.Foto: Ola Axman

Tina Nordström tycker om att laga mat utomhus. TV-inspelningarna blir mer spontana då.Foto: Ola Axman

Foto: Ola Axman

Västervik2011-05-23 00:00

- Vi åkte ut på en ö i går, och så kom vi över strömming. Då fick det bli boqueroner, en spansk tapasrätt med fisk. Det var inte meningen att det skulle ha blivit det från början, men vi tyckte att det passade så bra på platsen.

Tina Nordström, som för tio år sedan blev Mat-Tina, med hela svenska folket talar entusiastiskt om fredagens tv-inspelning. Fem timslånga program i serien "Tinas sommarmat" ska det bli. Västervik är ett av stoppen. Tidigare i veckan har man besökt Karlskrona. I ett annat avsnitt blir det kollomat på Barnens ö utanför Norrköping. Varje avsnitt tar ungefär tre dagar att spela in.

På lördagen står det bouillabaise på menyn. När VT träffar henne är det tveksamt om inspelningen kommer att gå enligt ritningarna.

Receptet kommer att bli lite modifierat.

- Vi fick en lokalt tillverkad ketchup. Då ville vi ha med den i bouillabaisen, berättar hon.

Maten ska lagas på en brygga vid gästhamnen. Ett bord med en grön, somrig duk står uppställd. Där ska Tina prata och laga mat med Västerviks stad i bakgrunden. Bredvid är en kittel upphängd över en uppbyggd stenbädd med några vedträn. Bouillabaisen ska koka över öppen eld.

Men det finns ett problem. Vinden leker med den gröna duken. Det verkar vara för blåsigt för att tända en öppen eld. Reservplanen är att laga maten innanför ruinens skyddande murar.

Annars tycker Tina Nordström om konceptet att laga mat utomhus:

- Det får bli enkelt, och kanske lite stökigt. Man spiller lite. Det passerar folk. Ibland verkar de inte förstå att det pågår tv-inspelning utan kommer fram och pratar och vill provsmaka.

Ibland får inhoppen från allmänheten bli en del av programmet, ibland klipps det bort.

Hur mycket fusk är det i inspelningen?
- Självklart fuskar vi med tidsaspekten, men det förstår tittarna. Strömmingen som vi gjorde i går skulle egentligen ligga och dra i åtta timmar. Det skulle bli tråkig tv.

På en punkt försäkrar hon att man inte fuskar. När de medverkande mot programmets slut smakar av och utbrister "jättegott" då ljuger de inte.

- Kanske funkar inte varmhållningen alltid, men vi lagar bara till goda rätter.

Den 20 juli sänds programmet. Då får vi veta om bouillabaisen kunde lagas på bryggan, eller om det blev ruinen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om