Studiemetod som håller distansen ut

Valentina Morán tröttnade på att arbeta som undersköterska och ville sadla om. Snart ska hon påbörja sista terminen på distans via Linnéuniversitet för att nå målet som utbildad fritidspedagog. Valet av distansstudier var självklart för Valentina.

Katten Gustav tycker om att hjälpa Valentina Morán att plugga. Helst vill han ligga över datorn eller på böckerna. Foto: Sara Winsnes.Foto: Sara Winsnes

Katten Gustav tycker om att hjälpa Valentina Morán att plugga. Helst vill han ligga över datorn eller på böckerna. Foto: Sara Winsnes.Foto: Sara Winsnes

Foto: Sara Winsnes

Västervik2012-08-04 00:00


Utbildningen för att bli fritidspedagog på Linnéuniversitetet är 3,5 år och mestadels på distans. Efter mycket slit, uppgångar och nedgångar har Valentina Morán endast ett halvår kvar att studera.

-  Jag är väldigt taggad på att avsluta utbildningen. Det var kritiskt i början under första året för då var det riktigt tufft. Jag har varit arg, ledsen och inte trott att jag skulle klara det. När den perioden var förbi gick det fortare och jag har blivit mycket starkare, säger Valentina.

Under gymnasietiden pendlade Valentina till Kalmar när hon läste på Jenny Nyströmsskolan. Efter att ha pendlat mellan Västervik och Kalmar i tre år var det skönt att bara behöva åka till de obligatoriska träffarna på Linnéuniversitetet i Kalmar.

-  Det känns bra att slippa pendla så ofta. Under första året åkte jag till Kalmar en gång i månaden, men nu är det i genomsnitt tre gånger per termin.

I stället för att åka till campus i Kalmar räcker det för Valentina att gå fem minuter till Campus Västervik för att få lektioner.

-  Vår utbildning baseras mycket på webbkonferenser och seminarier. Jag är på Campus Västervik i snitt tre gånger i veckan och har lektioner som är två timmar långa. Det kanske låter som att det är mycket ledig tid, men mellan lektionerna ska man hinna läsa i böckerna också.

Valentinas son Linus har den neuropsykiatriska funktionsnedsättningen ADHD. Sonens diagnos var en av anledningarna till att hon valde att utbilda sig till fritidspedagog.

-  Ju mer jag lär mig av mina studier, desto mer förstår jag av skolans ageranden. Jag behöver inte längre bråka med skolan för nu förstår de vilket stöd som min son behöver.

Sista terminen är snart här och Valentina är laddad inför C-uppsatsen som är det enda som är kvar av utbildningen.

-  Jag ska skriva tillsammans med en kompis. Vi ska göra en jämförande undersökning mellan Kalmar kommun och Västerviks kommun för att se om de ger rätt stöd till elever i skolan.

Om Valentina Morán

Ålder: 31 år, fyller snart 32.

Född: Chile, flyttade till Sverige som femåring.

Bor: Västervik.

Familj: Sonen Linus 9 år och förlovad med sambon Alfons Bara.

Djur: Katterna Gustav och Sylvester Stallone.

Intressen: Lära sig sticka, avnjuta en kopp kaffe och läsa en bok som inte är kopplad till skolan, titta på film och prata med kusinerna i Chile via Skype.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om