Stugförening på Gränsö diskuterar fortsatt strid

Efter beskedet att länsstyrelsen godkänner kommunens detaljplan för Gränsö mellanområde, kommer stugföreningen avgöra om beslutet ska överklagas. Under tiden fortsätter dialogen om hur nuvarande fastigheter ska integreras i ett kommunalt vatten-och avloppsnät.

Västervik2006-09-06 00:25
Boende på Gränsö tar inom kort ställning till om man ska fortsätta bekämpa kommunens förtätning av området.
- Vi kommer att lyssna till medlemmarnas synpunkter, därefter avgör styrelsen om vi ska överklaga beslutet till regeringen. Men beskedet från länsstyrelsen var ingen överraskning. Det var väntat att kommunen hade förankrat planerna hos länsstyrelsen, säger Sven-Åke Jonasson, ordförande i Gränsö stugförening.
- Det finns både för- och nackdelar med planerna. Men för många som har sommarbostad här är det omvälvande förändringar och de har ju funderingar.

En sådan fundering har gällt de framtida vatten- och avloppsledningarna till området. För snart tio år sedan bestämdes att Gränsö inte skulle bli ett kommunalt VA-område. 47 boende bildade då en förening och ordnade vattenfrågan på egen hand. När den nya detaljplanen nu har antagits ska det befintliga vattennätet samordnas med ett nytt utbyggt kommunalt nät. Bland de boende har farhågor funnits att de som redan har investerat i en vattenledning ska tvingas betala en andra gång. Så kommer det inte att bli, säger kommunens VA-chef Ulf Andersson.
- De som har köpt in sig på vattenledningen ska givetvis inte betala en gång till. Vad som nu kommer att ske är en dialog med vattensamfälligheten om hur ersättningen ska se ut när vi löser in vattenföreningen i det kommunala nätet, säger han.

När kommunen bygger ut nätet kommer man till stora delar att använda den vattenledning till Gränsö som har finansierats av vattensamfälligheten. Kommunen kommer även att dra nya ledningar och bygga ut avloppssystemet. Enligt Ulf Andersson är en tänkbar lösning att vattensamfällighetens tidigare investeringskostnader kvittas mot anslutningsavgiften som de nya tomtägarna kommer att få. Godkända avloppsanläggningar som inte är för gamla kommer också att lösas in. Gamla två- och trekammarsbrunnar och septitankar blir däremot inte inlösta.
- Vad som också ska diskuteras är hur mycket det ska kosta att koppla in sig på det nya avloppssystemet, fortsätter Ulf Andersson.

Han betonar att kommunen tänker gå varsamt fram i denna fråga som väckt så heta känslor på Gränsö.
- Det finns exempelvis små sommarstugor som ägs av äldre personer som hämtar eget vatten och har torrdass. De vill troligen inte koppla in sig på det kommunala nätet, och då kommer vi inte heller att tvinga dem till det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om