"Sug efter det som är förbjudet"

Konsumtionen av energidrycker ökar i Sverige. Trots att drycken inte rekommenderas för barn, finns det ingen lagstadgad åldersgräns. Och på vissa håll kan även de under 15 år köpa energidryck.

Åldersgräns. Hemköps butikschef Joel Arnryd berättar försäljningen av energidrycker är stor. Matvarubutiken följer Svensk dagligvaruhandels rekommendation om en åldersgräns på 15 år.

Åldersgräns. Hemköps butikschef Joel Arnryd berättar försäljningen av energidrycker är stor. Matvarubutiken följer Svensk dagligvaruhandels rekommendation om en åldersgräns på 15 år.

Foto: Karin Hertz/Västerviks-Tidningen

Västervik2017-12-16 12:00

2010 drack svenskarna i genomsnitt 2,08 liter energidryck per år, i fjol hade konsumtionen mer än fördubblats till 4,8 liter per person och år. Det visar statistik från Sveriges bryggerier.

Utbudet har också ökat under åren. Hemköp i Västervik säljer exempelvis för tillfället cirka 60 olika sorters energidrycker.

– Vi säljer mycket energidrycker. De som köper är allt från 15 till 75 år, säger Hemköps butikschef Joel Arnryd.

Branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel har kommit överens om en gemensam åldersgräns.

– Det är ingen lag men vi väljer att följa överenskommelsen om en åldersgräns på 15 år.

Enligt Joel Arnryd försöker även de som ännu inte fyllt 15 år att få tag på energidrycker.

– Det är ett stort sug efter det som är förbjudet. Det händer att en del försöker stjäla, andra ber en kompis. Jag tycker inte att det är värt att snatta och på det sättet "offra livet" för att få tag på en energidryck.

Samtidigt förstår Joel Arnryd att energidryckerna lockar.

– Det görs reklam för energidrycker i samband med tv- och dataspel. Men sen handlar det säkert också om grupptryck.

Ica Maxi i Västervik har valt att ha 18 år som åldersgräns för energidrycker, men på andra håll förekommer ingen åldersgräns alls. Butiken Hemmakväll i centrala Västervik är ett av ställena i kommunen där alla oavsett ålder får köpa dryckerna.

– Det är mest ungdomar som kommer hit och handlar. Jag tror att de går på högstadiet för de brukar komma på rasten vid tolv, säger Annie Svahn som arbetar på Hemmakväll.

Samtidigt som många ungdomar köper energidrycker så står det klart och tydligt på burkarna "Rekommenderas ej för barn, gravida, ammande eller personer känsliga för koffein". För två år sedan presenterades forskning i Canadian Journal of Cardiology om att stor konsumtion av energidrycker kan leda till plötsligt hjärtdöd hos barn och unga. Forskarna, som står bakom studien, avråder intag av energidryck i samband med sportaktiviteter och varnar för kombinationen av stora mängder av energidryck tillsammans med alkohol och droger.

Ytterligare forskning från University of Maryland School of Public Health, som presenterades i augusti i år, visar att regelbunden konsumtion av energidrycker ökar risken för alkohol- och drogmissbruk. I studien deltog 1 099 personer mellan 21 till 25 år. Studien visade att bland de deltagare som hade druckit energidrycker regelbundet i fyra år ökade risken markant för att de skulle utveckla alkoholism.

På högstadieskolorna Alpha och Ellen Key får eleverna inte dricka energidryck inne på skolan.

– Men många köper ändå, de tycker väl att det är lite häftigt, säger Marcus Ulmner, rektor på Alpha.

Han menar att det är föräldrarnas ansvar när eleverna dricker energidryck utanför skolans område.

– Vi gör vår del och eleverna dricker i alla fall inte här.

På Ellen Key får eleverna inte ta med energidrycker in på skolans område.

– Om vi ser att någon har med sig eller dricker säger vi till. Det handlar om att medvetandegöra vad som är lämpligt att stoppa i sig. På skolan får eleverna äta det som serveras i matsalen och det som säljs i kafeterian, säger Linda Lindström, rektor på Ellen Key.

Marcus Ulmner menar att vissa grupperingar av elever köper energidrycker och att eleverna vet precis var de kan köpa även om de är under 15 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om