Svaret på ungdomarnas förslag: Två nej, ett nja och ett kanske

Ungdomsmotionerna tas inte på allvar, klagade en debattör i veckan.
När barn- och utbildningsnämnden behandlade fyra ungdomsmotioner tidigare i veckan fick ingen av dem bifall. Men två av dem kanske kan sätta spår ändå.

Ungdomsmotionerna efterlyste bönerum på gymnasiet, skolfrukost, kolsyrat vatten till maten och ett vinterkörkort.

Ungdomsmotionerna efterlyste bönerum på gymnasiet, skolfrukost, kolsyrat vatten till maten och ett vinterkörkort.

Foto: Kollage

Västervik2025-03-16 10:00

"Under de senaste åren har ingen motion godkänts i sin helhet, inte en enda", skrev insändarskribenten Tekla W Björkum i veckan.

De fyra motioner som behandlades av barn- och utbildningsnämnden i veckan avvek inte från hennes statistik:

• Två gymnasieungdomar efterlyste ett bönerum på gymnasiet. I svaret sades att gymnasiet har brist på rum. De lokaler som finns måste i första hand användas för undervisning. Svar: Avslag.

• Tre elever föreslog ett särskilt busskort på vintern. Svaret: Det finns inte pengar, så avslag.

• Frukost i skolan. Elever på vård- och omsorgsprogrammet tror att en enkel frukost kan leda till bättre studieresultat och högre närvaro. Förvaltningen säger inte emot, men återigen det finns inte pengar. Det blev ändå inte ett avslag. På gymnasiet finns sedan tidigare planer på att börja servera en enkel frukostmacka till självkostnadspris – åtta kronor. Inte helt enligt elevernas önskemål men ändå ett svar.

• Tre elever förslog att man ska installera en kran med kolsyrat vatten i gymnasiets matsal. Det skulle kunna sänka konsumtionen av läsk och energidryck, resonerar eleverna. Återigen: Tjänstemännen håller med, men lägger till att en vattenautomat kostar både att installera och drifta. Förslaget var avslag. Politikerna vill ta frågan ytterligare ett varv, och undersöka om det finns någon befintlig vattenautomat i den kommunala förvaltningen som kan flyttas till gymnasiet. Så ett kanske...

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Andreas Billtorp (M) har läst Tekla Björkums insändare.

– Vi pratade faktiskt på nämnden om att det blir väldigt många avslag.

Är det ni politiker som är snåla?

– Problemet är för att bifalla en motion så måste man göra precis det som sägs i motionen.

Billtorp säger att av det skälet är det få motioner även från fullmäktiges politiker som bifalls. Trots det skriver politiker motioner – även om de inte får igenom allt så kanske de kan få igenom något.

Ett hinder till att säga ja till ungdomsmotionerna är pengar. Förslaget kanske skulle kunna genomföras senare, men inte under innevarande år.

– En lösning, men här är det bara en personlig fundering, vore att vi i budgeten avsatte pengar till ungdomsmotioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!