Svårt att hitta nya brandmän i Gamleby

Räddningstjänsten i Gamleby måste snart föryngra och söker därför tjejer och killar som vill och kan jobba som brandmän på deltid. Men det är inte lätt att hitta någon.

Västervik2008-09-26 09:52
Brandstationen i Gamleby bemannas av 20 deltidare som är uppdelade i fyra grupper. Varje grupp leds av en förman och har jour sju dygn per månad - måndag kväll till måndag kväll. Nästa år har två brandmän rätt att gå i pension och sedan ytterligare en. Det gäller att ha full bemanning på den här samhällsbärande uppgiften. Därför söker man redan nu ersättare som ska ha tid på sig att komma in i jobbet. Men det har visat sig vara svårt att hitta kandidater.- Det är mycket som måste stämma, säger Lars Grönwall och Bo Grönqvist, två gruppbefäl som träffas vid överlämningen på måndagskvällen. Nu är vi bara män, men kvinnor är precis lika välkomna. Först och främst måste man vara frisk och ha god fysik. Dessutom måste man bo och arbeta på ett sådant sätt att man kan inställa sig några minuter efter larmet under jourveckan. Alltså måste man också ha en arbetsgivare som är med på de här förutsättningarna. Varje brandman har en personlig sökare för larm. Det gäller att alltid vara förberedd. En mjukdräkt intill sängen, koll på bilnycklarna och en filt över vindrutan vintertid. Fem minuter efter larmet ska första bilen lämna stationen.- När larmet går vet vi inte vad som väntar oss, säger Lars Grönwall och Bo Grönqvist. Men över hälften av alla utryckningar gäller trafikolyckor och vi har en lång sträcka utmed E 22 på vårt bord förutom alla mindre vägar. Övriga larm fördelas mellan bränder, automatlarm och övrigt som kan vara allt från en katt i ett träd till kor i en gödselbrunn. På vägen till olyckplatsen förbereder vi oss mentalt på vad som väntar - nästan alltid handlare det om människor i nöd och kris. Därför är det viktigt att ha en stort portion empati och vilja att hjälpa andra i alla lägen. Merparten av personalen arbetar på Akzo Nobels fabrik i Gamleby övriga är snickare, fräsare, vaktmästare, elevassistent... Förutom 13 jourveckor har de ersättning för 48 timmars övning varje år. Dessutom har de timpenning under utryckningar. Det brukar bli ett snitt på 60 000 kronor per år, pengar som ska beskattas på toppen av andra inkomster. Fysiska träningen sköter de utan ersättning numera, men senaste året har de haft möjlighet att träna under instruktör.
Operationer
Brandstationen i Gamleby har en släckbil med standardutrustning, tankbil, minibuss, båt samt ett av länets två uppblåsbara sjukvårdstält som kan användas vid katastrofer och som är så avancerade att fältoperationer kan utföras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om