Svårt att kontrollera rävmaskspridningen

Jägarnas riksförbund vill ha massjakt på räv för att få kontroll på spridningen av parasiten dvärgbandsmask. Vi frågade länsveterinär Jörgen Wehre om du behöver vara orolig.

Västervik2011-02-18 00:00

Det arbetas intensivt på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Allt för att klargöra om fler rävar kan vara smittade av dvärgbandsmask. Hittills har ett fall konstaterats nära Uddevalla.

- Det är svårt att kontrollera en smittspridning i det vilda. Det råder stor osäkerhet. Man vet inte hur stor spridningen är eller hur den kommit hit. Man spekulerar i att kommit via en insmugglad hund eller katt. Det är många frågor. Är det fortfarande begränsat till Uddevalla? Hur kan vi bli av med det? Hur kan vi göra för att begränsa smittan till ett begränsat område? Det här kan jämföras med rävskabb som vi hade i Sverige förr. Då spred sig rävskabben över hela landet, säger länsveterinären Jörgen Wehre.

Vad krävs för att smittan ska komma hit till Västervik?
- En spridning mellan djuren. Maskens ägg kan spridas med insekter och kan hamna på bär och svamp. Bandmasken har en livscykel via räv, gnagare och tillbaka till räv. Det är en ganska långsam spridning.

Om den kommer hit ska vi vara oroliga då?
- Det tycker inte jag att man ska vara. Vi vet ju inte hur stor spridningen är än.

Ska vi vara oroliga för våra sällskapsdjur?
- Nä de påverkas inte så mycket av detta.

Det har ju dött personer av den här smittan, hur vanligt är det?
- Det har det men det är mycket ovanligt. Och man ska inte vara särskilt orolig. Men egentligen vet jag inte mer än vad du vet. I vissa länder som Schweiz så har man lärt sig att leva med smittan. Där råder man till att koka bär och svamp. På den här sidan av Sverige så är vi ju inte drabbade än. Om man tvättar sig med tvål efter att man varit ute och brutit grenar och har den vanliga hygienen man har när man vistas med sina djur så kommer man långt på det. Men egentligen så vet jag inte mer än vad du vet nu.

Rävmask

Det finns två sorter av dvärgbandmask: hundens dvärgbandmask och rävens dvärgbandmask.

Hundens dvärgbandmask (Echinococcus granulosus) kan ge blåsmasksjuka.

Rävens dvärgbandmask (Echinococcus multiocularis) är farligast för människor. Den smittar via mikroskopiskt små ägg. Smittade människor måste ofta genomgå en levertransplantation för att inte dö, men ett problem är att det vanligen tar 15 år från smittotillfället till dess att parasitinfektionen upptäcks.

Jägarna i Kalmar län ska nu skjuta 50 rävar på ett år för att ge till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för undersökning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om