– Till vardags pratar vi mest om arbetslöshet, men kompetensförsörjning är en väl så stor utmaning för länet.
Det sade Regionförbundets ordförande Ulf Nilsson (S) när han gästade kommunstyrelsen i Västervik på måndagsförmiddagen. Han var där för att tillsammans med tjänstemän från Regionförbundet presentera arbetet regional utvecklingsplan.
Den här typen av planer har gjorts alltsedan Regionförbundet skapades för drygt 20 år sedan.
– Hittills har det främst varit ett arbetsverktyg för Regionförbundet. Den här gången är målsättningen att få en samsyn bland kommuner och myndigheter så att planen kan användas av fler, sade Anna-Carin Pålsson, processledare för arbetet med planen.
Regionförbundet pekar ut ett antal utmaningar för Kalmar län.
* Jobben. Tillverkningsindustrin har varit stark i länet. Finanskrisen 2009 slog hårt mot länets näringsliv, och jobb försvann. Det skapas nya jobb, men problemet är att de inte är lika kvalificerade och välbetalda.
* Åldrande befolkning. Näst Gotland har Kalmar län Sveriges största andel äldre befolkning. Under åren som kommer sjunker andelen av befolkning i arbetsför ålder. Färre måste försörja fler. Nyanlända kan vara en dellösning, men då gäller det att lyckas med integrationen. Att hitta bostad åt dem, och göra dem anställningsbara.
* De unga flyr länet. Ungdomar som flyttar för att utbilda sig återvänder inte. Ungdomar som exempelvis flyttar till Kalmar för att studera på Linnéuniversitetet stannar inte kvar efter studierna. Framförallt har Kalmar län svårt att attrahera kvinnor.
Regionförbundet föreslår fyra prioriterade framtidsområden för att göra länet mer attraktivt:
* Banden mellan det lokala näringslivet och de högre utbildningarna måste stärkas.
* När man försöker förbättra pendlingsmöjligheterna i länet är det viktigt att bygga på de naturliga samband som redan finns.
– Hellre än att bygga nytt ska vi försöka att förbättra de naturliga samband som finns, sade Per Ålind, en av tjänstemännen bakom programmet, och tog Västerviks orientering mot Östergötland som exempel på något som man kan bygga vidare på.
* Ett bättre klimat för hälsa och välbefinnande. Just klimatet med många soltimmar pekas ut som en av länet styrkefaktorer, liksom naturen. Per Ålind pekade även på andra områden:
– Har vi inte ordning på vård, skola och omsorg blir det oerhört svårt att locka inflyttare.
* Den fjärde punkten är en satsning på barn och unga.
– Den har kommit till efter påtryckningar från näringslivet, sade Per Ålind, och fortsatte: Det är viktigt att den som flyttar från länet ändå minns att Västervik, Gamleby eller Hjorted var en bra plats att växa upp på. Det ökar sannolikheten för att personen en gång ska återvända.