"Svårt få äldre att sluta med kontanthantering"

På ett halvår har sju äldre damer i Västervik bestulits eller rånats på kontanter. I flera av fallen har ungdomar utfört brotten, bland annat från passerande cykel eller moped. Det faktum att just gamla människor ofta tar ut stora belopp i kontanter har blivit ett problem i det allt kontantlösare samhället.

De äldres kontanthantering är något vi snarast måste tag i. Kanske måste vi ha mera utbildning, säger Sivert Johansson, sekreterare i pensionärsorganisationen SPF i Västervik. Foto: Ellen Kindstrand

De äldres kontanthantering är något vi snarast måste tag i. Kanske måste vi ha mera utbildning, säger Sivert Johansson, sekreterare i pensionärsorganisationen SPF i Västervik. Foto: Ellen Kindstrand

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2008-10-08 00:06
Görs över huvud taget något för att få äldre människor att minska sin kontanthantering? Och vad gör Västervikspolisen? Jobbar man aktivt för att lösa brotten?- Vi har inte nått någon framgång, det är bara att erkänna. Vi har haft flera ungdomar inne på förhör, men dessa har tyvärr inte givit något alls, säger Per Adlersson på kriminalpolisen i Västervik.Har de här åldringsbrotten ett samband?
- Ja. Även om det inte i samtliga fall är samma gärningsman så kan nog brottslingarna i många fall återfinnas inom samma kretsar. Det sprider sig snabbt hur lätt det är att "plocka gamla damer på pengar". Vi tar tacksamt emot tips om någon hört något och tycker det här är förkastligt.Enligt Per Adlersson kan man bara vädja till de äldre att inte gå omkring med stora summor.- Man får heller aldrig ha en minneslapp med koden till sitt bankkort liggande i handväskan. Tyvärr har många det.Joakim Jansson är Västerviks kommuns säkerhetssamordnare. - Många äldre varken kan eller vill börja med dator och betala räkningar via internet. Hur man ska bete sig med deras kontanthantering är ett bekymmer. Det är en trygghet för många äldre att kunna betala med kontanter och "göra rätt för sig".- Det finns numera många smidiga kort att betala med, men att få alla äldre att göra det är en annan sak. Pensionärsföreningar och studieförbund anordnar dator- och internetkurser men inte alla klarar den tröskeln. Det är svårt att se vad man konkret kan göra, säger Joakim Jansson.- Kanske måste vi acceptera att en del äldre inte vill ändra sitt betalningsbeteende. Det blir bättre med kommande generationer. Framtidens gamlingar kommer att vara mycket bekvämare i användandet av kort och internet.Vad kan pensionärsorganisationerna göra för att hjälpa sina medlemmar att minska ned på kontanthanteringen?
- Det är inte lätt för alla äldre att ta till sig allt nytt i betalningssystemen, säger Sivert Johansson, sekreterare i SPF i Västervik.- Jag måste erkänna att vi inte diskuterat hantering av kontanter så mycket, men det här är nog något vi snarast måste ta tag i. Speciellt ensamma äldre vill i dag gärna ta ut pengar och sedan betala med kontanter. Kanske måste vi ha mera utbildning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om