Sommaren 2008 orsakade de dåvarande hyreshusen rubriker. Byggnaderna var i så dåligt skick att miljö- och byggnadsnämnden förbjöd dem att användas som bostäder. Kort därefter gick ägaren i konkurs och den nedåtgående spiralen snurrade allt snabbare.
Efter att konkursförvaltaren misslyckats med att sälja husen har han meddelat kommunen att husen numera är herrelösa efter konkursen är avslutad.
Husen är en del i den gamla bruksmiljön i centrala Överum. Den del som brukar beskrivas som en unik kulturmiljö.
Vilka möjligheter har kommunen att påverka vad som händer med byggnaden?
Miljö- och byggnadskontoret har uppmärksammat kommunledningen på situationen. Där är det kommundirektören Carl-Magnus Mårheden som fått ärendet.
- Det är en komplicerad situation, i och med att vi inte har någon motpart att agera mot, säger han.
2003 gjordes en utredning just när det gäller herrelösa fastigheter. Man kan i princip säga att det är två typer av fastigheter som blir herrelösa: dels fastigheter där det finns miljöskulder i form av föroreningar. Att ta över en sådan fastighet kan bli dyrt.
Det andra fallet, som är aktuellt i Överum, är på orter som drabbats av avfolkning.
På en punkt har kommunen ett ansvar att ingripa, och det är när det gäller säkerheten. Finns det risk för att byggnaden ska rasa, eller allmänhetens säkerhet äventyras på annat sätt då har räddningstjänsten ett ansvar att agera enligt räddningstjänslagen.
- Enligt kommunallagen har kommunen möjlighet att ta på sig frivilliga insatser därutöver, om det är för allmänhetens bästa, säger Carl-Magnus Mårheden.
En sådan möjlighet skulle vara att kommunen rev husen, om man tycker att de skämmer ut en viktig byggnadsmiljö. Eftersom det inte ingår i kommunens vanliga åtaganden bedömer Carl-Magnus Mårheden att det måste vara politikerna som får ta initiativet.
- Det blir skattebetalarna som får betala en rivning, och eftersom det inte finns någon motpart så blir det komplicerat.
Än så länge har några privatpersoner från Överum hört av sig med undringar om vad som ska hända med husen, däremot har inte Mårheden hört att någon politiker tagit upp frågan.