Svårt handikappade kostar kommunen allt mer
Antalet fall med svårt handikappade människor som behöver omfattande vård ökar. För kommunen har kostnaden stigit dramatiskt och nu har man börjat fingranska varje enskilt fall för att se om man kan bedriva vården billigare.
Efter att siffrorna för det första halvåret sammanställts så pekar underskottet mot närmare 10 miljoner kronor för i år.
Skälen är framförallt två:
Dyra placeringar i individ- och familjeomsorgen.
Ökade kostnader för handikappomsorgen.
Problemen är likartade inom båda områdena där enskilda placeringar kan bli mycket dyra. Det finns placeringar som kostar 6 000 kronor per dygn.
Det som kan verka förvånande är att kostnaderna för handikappomsorgen ökat så mycket på senare år.
- Antalet svåra fall ökar, säger Gunnel Ohlin (kd), 1:e vice ordförande.
Varför det är så finns det ingen entydig förklaring till. Möjligheterna att diagnosticera har blivit bättre. En annan kan vara att ett samhälle med mer uppskruvat tempo gör att fler inte klarar samhällets krav.
Det finns omtvistade teorier om att när sjukvården blivit bättre på att rädda för tidigt födda barn så kan det leda till problem längre fram i livet.
Socialnämndens ledamöter aktar sig dock för att ställa sig bakom någon förklaring.
- Det behövs mer forskning, säger Bert Green (s), 2:e vice ordförande.
De kostnadskrävande placeringarna motsvarar inte den bild som många har av handikappade människor. Ofta är handikappen inte synliga utan det rör sig om komplexa diagnoser med flera inslag - det kan finnas inslag av ADHD eller Aspergers syndrom. Handikappet kan till exempel märkas genom ett väldigt aggressivt beteende.
Den komplexa sjukdomsbilden gör att kraven på placering är stora. Det går inte att blanda handikappade med olika diagnoser på samma boende. I vissa fall klarar man inte av undervisning i grupp, utan måste få individuell undervisning.
För att få socialnämndens budget att gå ihop har tjänstemännen börjar gå igenom ärende för ärende för att se om vården kan bedrivas billigare. Det betyder att man i större utsträckning ska försöka att ge omsorg på hemmaplan, istället för dyra placeringar på annan ort.
Betyder det att personer som i dag har vård i en annan kommun kan komma att flyttas?
- Det kan bli så i vissa fall, om vi kan erbjuda lika bra omsorg. Jag tror att det kan upplevas som positivt för många att få komma tillbaka till Västervik, säger socialchef Jörgen Olsson.
Samtidigt konstaterar han att det finns fall där personer bott på hem utanför kommunen i många år - för dem är Västervik inte längre hemma. Där kommer det inte att bli aktuellt med en flytt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!