Svårt hitta nya röjare

Medelåldern blir allt högre hos snöröjarna i kommunen. Av de runt 50 som kör är tio pensionärer. - Det blir värre och värre, säger Christer Johansson, som ansvarar för snöröjningen i kommunen.

Foto:

Västervik2010-01-11 18:45
Svårigheten att få tag på snöröjare gäller både på landet och i stan.- Jag är mycket orolig för återväxten, säger Christer Johansson.Själv har han jobbat med snöröjning i kommunen sedan 1972, och kan jämföra med hur det var längre tillbaka. Då var lantbruken mindre än i dag. Bönderna hade mer tid att köra snö.Fortfarande finns några bönder kvar bland snöröjarna, men många är grävmaskinister och 80 procent kommer från Samfrakt, före detta Lastbilscentralen.Christer Johansson tror att det finns flera förklaringar till att det är så svårt att få tag på nya snöröjare.Förr var många självlärda. I dag krävs lång utbildning för att man ska få förarbevis.Att investera i en snöplog kan också vara ekonomiskt vanskligt med det hattiga väder som har varit i ganska många år nu. Bara plogbladet kostar 90 000 kronor.Maskinkostnaderna har också ökat snabbare än ersättningen till snöröjarna.Pelle Johansson, 57 år, och Stefan Gustavsson, 55, jobbar båda med vinterväghållning åt kommunen. Stefan är anställd av kommunen. Hans huvudsakliga uppgifter är att sanda och salta.Pelle, som kör för Claessons grävmaskiner, började som snöröjare på luciamorgon 1976. Han gillar att ploga snö.- Man sitter inte här i tolv timmar om man inte tycker att det är roligt.Men han vet också vad som avskräcker yngre.- Det är mycket tidiga morgnar och helger.Det har hänt att Pelle har suttit i över ett dygn och röjt snö, men för det mesta brukar snöröjarna se till att få sin vila.- Även om maskinerna orkar, så orkar inte vi som sitter i dem.Skulle flera av snöröjarna bli sjuka samtidigt, blir det problem, för det finns inga andra att ringa in.Om det fortsätter att vara svårt att rekrytera snöröjare, kan det bli så att de som redan kör får ännu större distrikt att sköta. Redan i dag har flera långt att åka, bara för att komma till sitt distrikt.Röja snö är också ett otacksamt jobb. Visst händer det att snöröjarna får beröm, men klagomål är vanligare och det är ofta samma personer som gnäller.Samtidigt har snön förändrats. Den är blötare, sitter hårdare fast och tar längre tid att få bort.Idealet är kall snö som faller sent på kvällen, så att snöröjarna kan börja vid tre på natten. Då är det lite trafik och går fort att ploga.
Hjälp snöröjarna!
Parkera inte på gatan. Ett stort problem för snöröjarna är att folk inte skottar sina garageuppfarter, utan väljer att parkera på gatan i stället. Då blir det svårt för snöröjarna att kunna göra sitt jobb.Avställda bilar, både på parkeringar och gator, är en annan sak som utgör hinder för snöröjarna.Det är också viktigt att hålla ordentligt avstånd till snöplogen. Kör man för nära, kan bilen bli skadad om maskinen plötsligt backar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om