Svävande service

Bengt Anderssons svävare är skärgårdens livlina vintertid.

Bengt Andersson har kört svävare i skärgården under fyra år. Svävaren kan hålla en hastighet på 100 kilometer i timmen och  ta sig fram över både is och öppet vatten.

Bengt Andersson har kört svävare i skärgården under fyra år. Svävaren kan hålla en hastighet på 100 kilometer i timmen och ta sig fram över både is och öppet vatten.

Foto:

Västervik2005-03-14 00:25
Vid vasskanten i Högötorp sliter 15 sekundmeter vind i kläderna, och envisa snöflingor biter sig fast på kinderna. Men Bengt Andersson konstaterar snabbt att vädret inte sätter stopp för dagens körning.
- Det kunde ha varit värre, säger han.
Han hoppar vant ner i svävaren, som ser ut att ha kilat sig fast mellan strandkantens drivor av is och snöslask. Han gnuggar bort imman på framrutan, och vindrutetorkarna pendlar målmedvetet för att mota bort snön. Ett knapptryck väcker den kraftiga drivmotorn, och därefter dundrar även lyftmotorn igång. Snabbt fylls luftkudden under svävaren, som reser sig några decimeter och sätter fart över Gudingen.


Bengt Andersson har kört svävare på entreprenad för Västerviks kommun i fyra år. Trafiken kan liknas vid en busslinje på vatten, men utan strikt tidtabell. Bengt hämtar dagligen skärgårdsbor från exempelvis Hasselö, Sladö och Björkö för att skjutsa dem till stranden vid Högötorp, norr om Gränsö kanal.
- Det kan bli 6-7 turer på en dag i båda riktningarna.
Han kör även post och varor till ett femtiotal bosatta i Västerviks skärgård. Däremellan hinner han köra skolbarn till Loftahammar, ambulanstransporter och sjukresor.
Många skärgårdsbor upplever trafiken som en livlina vintertid. Bengt själv är fåordig om sin betydelse, men medger att han får mycket uppskattning av resenärerna.
- Många tycker att det fungerar bra, säger han. Det bästa med jobbet är att jag träffar folk hela tiden, och kan stanna till och prata när jag lämnar post. Jag tror att det sociala är viktigt för många människor här ute.

Vindbyar sliter i svävaren medan färden går vidare över sjön. Bengt styr över snöblandad is, öppet vatten och tunn is. Sikten är god, men han tvingas ibland köra i sidled för att parera vinden.
- Svävaren är mycket vindkänslig och kan snabbt sticka iväg åt ett håll. Det gör att det inte får blåsa alltför mycket, då blir det för svårt. Gränsen för att kunna köra går nog vid storm.
- Det är ganska kul att köra, men ibland kan det bli för mycket. Det som kan vara jobbigt är att man absolut inte kan släppa koncentrationen.

Bengt Andersson bor på Solidö. På somrarna kompletterar han skärgårdstrafiken med båten Sandra, och när isen ligger har han jourarbete dygnet runt.
- Det kan vara lite jobbigt, man måste alltid ha telefonen vid sängen.
Till skillnad från en hydrokopter som ofta skumpar fram, rör sig svävaren mjukt över den oregelbundna ytan. Känslan av att åka en vanlig motorbåt beror på att breda så kallade gummikjolar håller luften på plats under fordonets botten.
- De är som en ballong som kramar fast luften som annars skulle gå ur, och då kan man inte lyfta, förklarar Bengt.

Strandkanten kommer allt närmare, och snötäcket på isen virvlar upp när Bengt bromsar in svävaren genom att svänga runt och släppa på lufttrycket.
På land väntar tre nya passagerare. En av dem är Holger Lindberg som ska åka hem till Hasselö.
- Svävaren betyder jättemycket för oss när vi ska åka och handla eller jobba i stan, och Bengt ställer alltid upp. Jag har aldrig hört honom säga nej till en körning.
Bengt Andersson lastar ombord alla kartonger och prylar, luckan stängs och svävaren försvinner i väg med ett moln av snö bakom sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om