Ett rött trähus med vita knutar är väl den mest ursvenska bebyggelse man kan tänka sig? Tyvärr har produktutvecklingen i Sverige inte fortsatt i önskad takt sedan dess. Till många av de stora byggen som gjorts i andra kommuner inom projekt Trästad har kunskap hämtats från Tyskland och Schweiz.
- De ligger längre fram än oss när det gäller teknik och arkitektur, medan Sverige är duktiga på produktion, säger Erland Ullstad, processledare för Trästaden 2012 i Småland.
Att Sverige hamnat på efterkälken går att spåra till den 25 juni 1888. Då utbröt med bara en halvtimmes mellanrum två bränder som ödelade stadskärnorna i Sundsvall och Umeå. Över tiotusen människor blev hemlösa, och för att förhindra liknande katastrofer i framtiden infördes ett förbud mot att bygga trähus högre än två våningar. I den välbärgade träpatronsstaden Sundsvall bebyggde man centrum med ståtliga stenhus istället.
Först 1996 hävdes förbudet, som en följd av EU-medlemskapet.
- Vi tvingades att skriva om lagarna. Istället för att förbjuda trä, ställde lagen krav på att man ska bygga brandsäkert. Det är en stor skillnad.
I dag går det att bygga trästommar som är motståndskraftiga mot brand. Erland Ullstad säger också att de stora problemen i dag vid bränder i stora hus inte är bränder i stommarna utan att det är inredningen som börjar brinna.