Sverker Thorén: "En gräns passerades"

Var det rätt av socialisternas Johannes Regell att ifrågasätta en enskild tjänst i kommunen? Sverker Thorén är kritisk, medan Regell står på sig.

Sverker Thorén (L) menar Johannes Regell (SV) gick över gränsen i sin kritik av en enskild kommunal tjänst.

Sverker Thorén (L) menar Johannes Regell (SV) gick över gränsen i sin kritik av en enskild kommunal tjänst.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2020-05-27 17:50

Det var i debatten om kostnaderna för det temablock som fullmäktige arrangerade i februari, som Johannes Regell uttryckte kritik mot vad han kallade "diverse hitte-på-tjänster, som hållbarhetsstrateg".

Han var kritisk mot att tjänsten som hållbarhetsstrateg fått kosta fem miljoner kronor sedan den upprättades 2011.

Sverker Thoréns argument i debatten – att hållbarhetsstrategen bidragit till att Västerviks kommun sedan 2011 fått 50 miljoner kronor i statsbidrag till olika miljöprojekt – imponerade inte på Regell:

– Det är inte pengar som gått till välfärden. Om de här projekten varit bra eller dåliga kan jag inte svara på här, sade han, men lät förstå att han inte hade några stora förhoppningar.

Efteråt är Sverker Thorén kritisk:

– Jag tyckte att en gräns passerades när han ställde verksamheter och funktioner i kommunen mot varandra, och pratade om hitte-på-tjänster.

Mycket politisk debatt handlar om att ställa verksamheter mot varandra, och prioritera. Vad var speciellt i det här fallet? Att han kritiserade en verksamhet som kan kopplas till en person?

– Ja, och det är en fråga som vi behöver diskutera mellan partierna.

Sverker Thorén säger att han som fullmäktiges ordförande ska ta upp debattonen, och politikernas roll som arbetsgivare för de kommunanställda, när partiernas gruppledare träffas i nästa vecka.

Ska man se sig som arbetsgivare om man är oppositionspolitiker?

– Man är åtminstone en del av ett politiskt system som ska bidra till att Västervik är en attraktiv arbetsgivare. Alla tjänster och verksamheter är viktiga för oss i kommunen.

Sverker Thorén säger att tjänsten som hållbarhetssamordnare skapades för elva år sedan eftersom kommunen ville lyfta upp klimat- och hållbarhetsfrågorna. 

Johannes Regell står fast vid sitt anförande.

– Jag gick inte till angrepp mot någon enskild person. Jag nämnde inget namn, och jag påstod inte att hon inte gjorde sitt jobb. Det var tjänsten i sig jag tog upp. Den är symbolpolitik. Du når inte hållbarhet bara genom att inrätta en tjänst som strateg, du måste göra en grundläggande analys av orsaken till problemen.

När vi nämner projekt som hållbarhetsstrategen arbetat med värjer sig Regell:

– Jag säger inte att det inte kan finnas bra projekt, men kommunens miljöarbete är ett arbete i marginalen i förhållande till den miljöförstöring som pågår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!