Svindlande höga höjder lockar allt fler
Lider du av svindel? Då kanske du ska bota den genom att bestiga ett riktigt högt berg. Klätterinstruktören Emese Bálint botade sin cellskräck med grottforskning. Nu delar hon gärna med sig av sina erfarenheter till andra som vill upptäcka tjusningen med höga höjder och underjordiska grottor.
Enklare. Nybörjarkurserna i klättring sker ofta på enklare klippor där deltagarna får bekanta sig med utrustningen i lugn och ro.
Foto:
När hon var i tonåren led hon av cellskräck. Familjen bodde överst i ett sjuvåningshus. Emese vågade aldrig ta hissen så det blev långa och tröttande promenader i trapporna.
- En dag bestämde jag mig för att göra något annorlunda och vågat. Jag anmälde mig till en kurs i grottforskning, säger Emese och berättar att tvärtemot vad alla hade trott så försvann problemen.
Snart insåg hon att det krävdes kunskaper i klättring för att nå många av de intressantaste grottorna, vilket gjorde att hon fortsatte med en klätterkurs. När Emese flyttade till Karlshamn upptäckte hon snart klipporna i södra Sverige.
- Här finns i stort sett samma möjligheter som i norra Sverige. Och inte nog med det, avstånden är betydligt kortare. Man slipper flyga genom halva landet och sen köra tiotals mil, säger hon.
I dag är hon en erfaren klättrare som bland annat jobbar med att lära ut klättringens grunder. Hon menar att det är en fantastisk känsla att klättra uppför en lodrät klippvägg med bara händer och fötter. Den som klättrar övervinner inte bara gravitationens lagar med sin kroppsstyrka. Man övervinner även den naturliga rädslan för höga höjder, vilket känns befriande och upplyftande.
Som nybörjare bör man dock ta det riktigt lugnt genom att lära sig grunderna under överinseende av en kunnig instruktör.
- Under våra utflykter klättrar vi på olika svåra "leder", firar oss nerför berget och klättrar på rep.
Under tiden bekantar sig deltagarna med säkerhetsutrustningen och några enkla men viktiga regler som är grunden för all bergsbestigning. Alla kurserna uppfyller de normer som Svenska Klätterförbundet satt upp för grundkurser i klippklättring, påpekar Emese.
Klätterförbundet har inga centrala nybörjarkurser men däremot ordnar de flesta klubbar och auktoriserade klippklätterinstruktör kurser flera gånger om året.
Ett allt populärare alternativ till att klättra på klippor är att göra det inomhus på klätterväggar. Det finns en hel del väggar över hela landet som drivs av klubbar eller privata arrangörer.
Även om det är mycket ovanligt med olyckor bör man se över sina försäkringar så att de verkligen gäller om olyckan skulle vara framme.
En del arrangörer erbjuder kollektiva försäkringar medan andra kräver att man löser sitt försäkringsskydd på egen hand.
Hos en del försäkringsbolag är klättring undantaget från försäkringsvillkoren, vilket innebär att man bör teckna en speciell försäkring innan man ger sig ut på klippväggarna.
Samma sak gäller för den som vill utforska grottor. Även här kan det krävas extra försäkringar för att ha ett fullgott skydd om det skulle hända något.
- Det gäller att ha grundläggande kunskaper och rätt utrustning innan man ger sig in i en större grotta. Men belöningen för den som förbereder sig är fantastisk. Tänk dig att krypa i trånga gångar och klättra mellan olika våningar i ett underjordiskt palats. Här finns en helt ny värld där man kan beundra vattnets mångtusenåriga verk i en miljö som är fullständigt tyst och mörk, säger Emese Bálint.
Läs mer på internetSvenska Klätterförbundet (SKF) bildades 1973 och är medlem i Riksidrottsförbundet och Union Internationale des Associations d?Alpinisme, den internationella alpinistunionen. Hemsidan finns på www.klatterforbundet.se.
www.utsidan.se är en bra portal när det gäller friluftsliv och äventyr. Här finns massor med länkar till andra sidor som handlar om bland annat klippklättring och grottforskning.
Sveriges Speleologförbund organiserar medlemmar som sysslar med grottdykning, grottklättring och grottfotografering. Hemsidan finns på www.speleo.se.
Emese Bálints hemsida finns på www.ursulasaventyr.com.
www.utsidan.se är en bra portal när det gäller friluftsliv och äventyr. Här finns massor med länkar till andra sidor som handlar om bland annat klippklättring och grottforskning.
Sveriges Speleologförbund organiserar medlemmar som sysslar med grottdykning, grottklättring och grottfotografering. Hemsidan finns på www.speleo.se.
Emese Bálints hemsida finns på www.ursulasaventyr.com.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!