De fyra länen kom överens att ta fram förslag till en gemensam avsiktsförklaring. Det betyder inte att Kalmar län bestämt sig för att närma sig Skåne.
- Det betyder att det finns ett alternativ att ta ställning till, men vi vill ha fler alternativ, säger Harald Hjalmarsson, som har två roller i arbetet med att dela in Sverige i nya regioner.
Som kommunalråd i Västervik har han tidigare tydligt sagt att kommunen bör ingå i samma region som Östergötland. Som ordförande i Regionförbundet företräder han hela länet.
Betyder överenskommelsen att Skåne har blivit förstahandsalternativet?
Hjalmarsson säger bestämt nej. Däremot behöver arbetet ta fart för att kunna presentera ett alternativ. Bekymret är att en av de tilltänkta deltagarna i en Östra Götalands-region, Jönköpings län, har satt sig på tvären. Länet vill inte ingå i någon storregion.
- Vi har skrivit ett brev till Jönköping där vi ändå ber om ett möte. Den 3 oktober är ett möte med Östergötland inbokat, säger Harald Hjalmarsson.
Han konstaterar dock att flera kommuner i norra Jönköpings län är positiva till att närma sig Östergötland. Det gäller till exempel Eksjö och Tranås.
Inte heller landstingsrådet Anders Henriksson tycker att det är fördel Skåne i det här läget.
- Vi är mitt inne i processen, men det är viktigt att Jönköping bestämmer sig snart.
I början av oktober kommer länets kommuner att få ett underlag om hur alternativen i regionfrågan ser ut. Under oktober ska frågan upp i länets alla kommunfullmäktigen. Även landstinget ska ta ställning - där kommer utgångspunkten vara att hela Kalmar län ska ingå i samma region.
Har en sydsvensk region någon fördel för Västervik jämfört med Östra Götalandsregion?
- Det är klart att Malmö-Köpenhamn är väldigt expansivt, men problemet är att det är väldigt långt dit för oss, svarar Harald Hjalmarsson.
Han säger också att om Kalmar och Kronobergs län hamnar i olika regioner finns det frågor som måste lösas. Ett samarbetsavtal för Linnéuniversitetet måste till exempel upprättas.