– I våra arkiv finns så otroligt mycket intressant och viktig information. De är ursprungskällorna och vi får möjlighet att ta del av olika människoöden i olika sammanhang, säger länsarkivarie Karin Lokrantz Nilsson, från Kalmar läns Arkivförbund.
I Stadsbibliotekets källare finns ett enormt arkiv som Tjust släktforskarförening ansvarar för. Elisabeth Linder fick hjälp av föreningens ordförande Hans Wiberg med att försöka hitta sin svärfars mor och far.
– Jag tänkte passa på att få några experttips, säger hon.
På övervåningen i biblioteket uppträdde elever som studerar på folkmusiklinjen och visskolan på Gamleby folkhögskola.
– Vi har valt låtar som handlar om mobbning, otrohet och svartsjuka. Sådant som kan kopplas till synd och skam, säger Martina Jonsson.
Marcus Brännström, visarkivarie, säger att synd och skam kan vara många olika saker. Han visar upp utdrag ur en sångbok där mängder av verser är nedtecknade.
– Den här boken skänktes till oss 2004. Den tillhörde Signhild Tolf som arbetade på S:ta Gertruds sjukhus för 100 år sedan. Vi får en inblick i hur människorna tänkte och kände.
Psykiatriska museet i Gertrudsvik, som höll öppet några timmar, var välbesökt denna Arkivens dag. Museivärd Stanely Ahl hade mycket att berätta eftersom hela hospitalet förknippades med skam.
– Många av dem som skulle besöka patienter löste biljett till Gamleby, men klev av vid Jenny. Så illa var det. Man ville inte att någon skulle veta. Det var skamligt. Hemma låstes de psykiskt sjuka in. Det kunde vara i en kätte i stallet. Och kom de hit till hospitalet, glömdes många helt bort av sina anhöriga.