"Ta prover på Grantorpet"
Nu ifrågasätter en granne till Grantorpets industriområde den detaljplan som utreder om markägaren ska få stycka upp marken till tomter. Grannen vill att det ska tas prover av marken som man menar kan misstänkas vara förorenad.- Vi rekommenderar att man tar ytterligare prover vid rivningen av industribyggnaderna, säger Pia Sjöholm, miljö och byggnadsinspektör på Västerviks kommun.
Grannen anser att det "är det märkligt att redovisad behovsbedömning kommer till slutsatsen att en miljöbedömning inte behöver göras".
"Först efter en noggrann inventering av förorenade massor, med provtagning i ett rutnät på hela tomtmarken, kan det dras någon slutsats om denna industrimark är lämplig för planändring till ändamålet bostadsbebyggelse eller ej", skriver man i yttrandet.
Enligt Pia Sjöholm har man hittat föroreningar av PAH (polyaromatiska kolväten) vid strandkanten på området, men inte några halter som överstiger de riktvärden som finns. PAH uppkommer alltid som rester vid förbränning.
- Vi rekommenderar att man tar ytterligare prover i samband med rivningen av industribyggnader. Vi kan inte ställa krav på det, men vi tycker att det bör vara med i planen från länsstyrelsen, så att markägaren förbinds att säkerställa att det inte finns några föroreningar. Och sådana tester är ju bra just för att bemöta sådana yttranden som kommit, säger Pia Sjöholm.
Den 14 juni beslutade kommunstyrelsen att kompletterande utredningar av markföroreningar ska utföras av områdets fastighetsägare. Det är något man kan reagera på, tycker Britta L Johansson, på enheten för samhällsutveckling på länsstyrelsen.
- Vi har tyckt att man ska understryka saken om miljöpåverkan bättre tidigare, men vi fick protokollet från kommunstyrelsen idag att de godkänt att det inte behövs en miljöbedömning, säger Britta L Johansson.
- Vi har tyckt att man ska undersöka marken bättre innan man ger bygglov för fastigheterna. Men huvudsaken är att man gör en undersökning innan man bygger, så att allt blir rätt till slut, fortsätter hon.
Detaljplanen hanteras med enkelt förfarande, genom att den skickas till de sakägare som bor alldeles i närheten samt till berörda myndigheter som till länsstyrelsen och miljö och byggnadsnämnden. Men länsstyrelsen i Kalmar län har rekommenderat kommunen att hantera saken som normalt förfarande, så att allmänheten också informerades om planerna. Det ska inte ske enligt kommunstyrelsen, såvida det inte framkommer fler uppgifter efter samråd som kunde inverka på behandlingen av ärendet.
Grannen i fråga anser också att exploateringen av området bör minskas, och att förslaget på att byggrätten ska uppgå till 250 kvm är för stort. Man nämner även i sitt yttrande att "flertalet berörda fastighetsägare var oroade beträffande den förlorade utsikten över havet och mot Västerviks stad" på det informationsmötet som fastighetsägaren bjöd in till i juni.
Man anser att det ska framgå i planerna att genomsiktligheten får begränsas till högst 50 procent.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!