"Tackis! Nu åker vi till Grekland!"

30 grader i luften och 25 i vattnet. För Marianne Holmberg är det lammköttet som lockar mest på pensionärsresan till Grekland.

Tackis! Nu är jag redo att åka till Grekland ser Marianne Holmberg ut att tänka.

Tackis! Nu är jag redo att åka till Grekland ser Marianne Holmberg ut att tänka.

Foto: Magnus Karlsson

Västervik2011-08-17 00:00

Kan ni något ord på grekiska frågar guiden Dimtrios "Tackis" Sahpekidis.

- "Hej" heter Geia´Sou tror jag, säger Eva-Lena Ernstsson.

- Ouzo? undrar Olov Klavebäck och för handen bakom örat.

- Nä Geia´ Sou, förtydligar Ernstsson.

- Ouzo funkar det med, tillägger Klavebäck och avfyrar ett Zlatan-leende.

Grekiska är inte deras grej. Pensionärerna och personalen på Rosavillai Västervik.

Då är det tur att de ska ha med sig "Tackis" på resan. Han har svar på det mesta. Och lite till.

- Ska alla här inne med på resan, undrar en.

- Ja. Alla kommer få plats.

Frågan är befogad. Det är ett jätteprojekt. Annars har gänget åkt till Virum Älgpark som längst. Nu ska gänget på 30 personer hela vägen till Grekland. 29 augusti är det dags.

- Finns det kyl på hotellrummet? undrar en annan.

- Ja det gör det.

- Finns det kaffebryggare på hotellet? undrar en tredje.

- Jadå.

Marianne Holmberg har inga frågor.

- Jag har köpt två nya baddräkter. Det räcker för mig. Eller ja jag vill ju se "Tackis" i badbyxor också. Helst utan.

Hon ler som en grekisk sol under sin hatt.

Yvonne Karlsson ler ikapp. Det är första gången hon ska åka utomlands. Först buss, sedan flyg och buss igen. Slutstation: Pefkochori. Tio mil från storstaden Thessaloniki. Hotell vid stranden förstås. Bara det bästa är gott nog.

- Det kommer bli spännande och härligt!

- Vad är godast att äta i Grekland, undrar någon.

- Moussaka säger många. Det finns mycket gott. Du gillar väl grekisk mat Marianne? frågar "Tackis".

- Jag gillar grekiskt lammkött - i alla former.

Hon tar ett starkt grepp om midjan på Tackis och ser ut att vara klar för drömmarnas resa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om