Tar strid för ökad kapacitet

I somras sa länsstyrelsen nej till att utöka kapaciteten på Lucernaverket i Västervik. Beslutet överklagades av kommunen. Nu blir det miljödomstolen som får fälla avgörandet.

Rickard Wester tycker att det är märkligt att länsstyrelsen inte ville gå med på en ökad kapacitet vid reningsverket.Arkivfoto: Anders Liljegren

Rickard Wester tycker att det är märkligt att länsstyrelsen inte ville gå med på en ökad kapacitet vid reningsverket.Arkivfoto: Anders Liljegren

Foto: Liljegren Anders

Västervik2010-12-04 00:00
När beslutet kom i juni ansåg länsstyrelsen att det räcker med den kapacitet som reningsverket redan tidigare haft tillstånd för, 44 000 personekvivalenter i årsmedelvärde. Enheten personekvivalent är den mängd föroreningar som en person bidrar med till reningsverket.Kommunen överklagade länsstyrelsens beslut till miljödomstolen. Länsstyrelsen har fått möjlighet att yttra sig, men vidhåller sin gamla ståndpunkt att reningsverket inte ska få tillstånd till att öka kapaciteten till 50 000 personekvivalenter.Rickard Wester, projektledare för tillståndsprövningen, tycker att det är märkligt. Han förstår inte länsstyrelsens resonemang.- Frågan om kapaciteten är väldigt viktig för oss. Vi måste bygga för framtiden.Petra Rissmann, tillförordnad va-chef, är inne på samma linje.- Vi har så mycket som tillkommer, bland annat på Hornslandet och Norrlandet.Är det inte för att klara utsläppen från fiskfabriken?
- Visst finns det en liten aspekt i det, men den viktigaste anledningen är att staden växer, säger Rickard Wester.Kommunen har fortfarande inte fått något tillstånd av länsstyrelsen när det gäller reningsverket i Gamleby, trots att detta ärende är äldre än Lucerna, och att beslutet där kan påverka Lucernaverket.Om verket i Gamleby inte får fortsätta, kan det hända att avloppsvattnet från Gamleby, Stångeland och Almvik i stället måste pumpas i en ledning till Västervik.Länsstyrelsen motiverade sitt avslag med att VA-verket anger att den ökade kapaciteten behövs först omkring år 2020, och då är det svårt att redan nu säga om kravet på bästa möjliga teknik uppnås. En ny ansökan får i stället lämnas in när det börjar bli dags, tycker länsstyrelsen.Men kommunen påpekar, via en advokatbyrå i Stockholm, att verksamheten vid ett avloppsreningsverk kräver långsiktig planering.Dels måste anläggningen stå redo, när behovet uppkommer. Dels är det en omfattande och tidskrävande process att bygga ut. Kommunen har redan börjat arbeta med upphandlingen av arbetet. Tanken är att utbyggnaden ska ske i ett steg.
Lucernaverket
Reningsverket på Lucerna i Västervik har tillstånd att ta emot avloppsvatten från 44 000 personekvivalenter.Dagens belastning är ungefär 21 700 personekvivalenter, inklusive avloppsvatten från industrin.Verket behandlar avloppsvatten från Västerviks stad och samhällena Gunnebo och Verkebäck.Det tillstånd som miljödomstolen ska behandla gäller också en tredje rötkammare på Lucerna, men där har länsstyrelsen inget att invända, framgår av ett yttrande till domstolen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om